Ber om fem og et halvt års fengsel for Svein Ludvigsen

Mener den tidligere fylkesmannen (72) har manipulert, presset og utnyttet unge asylsøkere til sex.

LUDVIGSEN-SAKEN: Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim tror alle potensielle utfall fra Ludvigsen-saken vil få dramatiske konsekvenser. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Statsadvokat Tor Børge Nordmo mener Svein Ludvigsen må dømmes etter alle postene i tiltalen mot ham for å ha utnyttet sin stilling, overmaktsforhold eller sårbar situasjon til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge mannlige asylsøkere.

TILTALT: Svein Ludvigsen (72) nekter for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre andre asylsøkere. I dag holdt statsadvokaten sin prosedyre i saken. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
TILTALT: Svein Ludvigsen (72) nekter for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre andre asylsøkere. I dag holdt statsadvokaten sin prosedyre i saken. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer

Statsadvokaten ber om fem og et halvt års fengsel for den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren med et varetektsfradrag på 37 dager.

- Han har hatt en usedvanlig høy stilling. Det er annerledes enn en lege, lærer, prest eller fotballtrener, sier Nordmo.

Ludvigsen har hele dagen fulgt prosedyren med alvor fra tiltalebenken. Der har han notert flittig under aktorens oppsummering av saken. I morgen kommer svaret fra Ludvigsens forsvarere.

- Manipulert og presset

STATSADVOKAT: Tor Børge Nordmo. Foto: Henning Lillegård
STATSADVOKAT: Tor Børge Nordmo. Foto: Henning Lillegård Vis mer

En 25 år gammel mann forklarte seg i retten om titalls tilfeller av seksuell omgang over seks år, noe Ludvigsen nekter for. Han har imidlertid erkjent tre tilfeller av seksuell omgang først etter at han var ferdig som fylkesmann i 2014. Han har aldri fortalt om den seksuelle kontakten før under rettssaken i Nord-Troms tingrett. Mannen var 17 år da de to først møttes i 2011.

- På bakgrunn av forklaringen om antall overgrep, tida det har pågått og at han har vært under 18 år da den seksuelle kontakten skal ha begynt, mener man at post 1 og 3 er i minst fire år alene, sier statsadvokaten.

- Tiltalte har manipulert og presset fornærmede hele veien. Han har utnyttet hans sårbarhet. Han sa det skulle være en hemmelighet og at det var normalt i Norge. Hvis han sa det til noen, skal han ikke få bo i Norge lenger. Det er utnyttelse av hans sårbare posisjon, sier statsadvokaten.

Nordmo redegjorde i sin prosedyre for at Ludvigsen og den fornærmede i stor grad har forklart seg sammenfallende om at de har vært på hytteturer, kjøreturer, julebord og at det er besøk på blant annet fylkeshuset og hjemme hos fylkesmannen. Han mener blant annet den unge mannens forklaring om et dusjanlegg ved Ludvigsens hytte, der han sier han ble utsatt for overgrep, underbygger hans forklaring.

FORSVARERE: Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. De holder sin sluttprosedyre i morgen. Foto: Henning Lillegård
FORSVARERE: Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. De holder sin sluttprosedyre i morgen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Umulig forklaring

Han mener det er ingenting annet enn Ludvigsens rolle som fylkesmann som forklarer kontakten mellom de to. Han sier videre at den 25 år gamle mannen har hatt store psykiske problemer, og peker på aldersforskjellen mellom de to.

Om at Ludvigsen har erkjent tre tilfeller av seksuell omgang først etter 2014, sier statsadvokaten.

- Retten kan se bort fra forklaringen om tre tilfeller av seksuell omgang. Vi mener det er en forklaring som er tilpasset bevisene i saken. Det er umulig for Ludvigsen å opprettholde forklaringen fra bildet på hotellrommet om at han hadde falt framover, sier Nordmo.

Bildet fra et hotellrom i Oslo tatt i november 2017, viser oralsex.

- Tiltalte må dømmes etter tiltalen, sier statsadvokaten.

Aktoren viste blant annet til dommer om utnyttelse og misbruk av makt der det kommer fram at samtykke fra de fornærmede ikke gir straffrihet, hvis vedkommende føler seg tvunget til å si ja.

Statsadvokat Nordmo tok også for seg sakene til de to andre fornærmede.

- Svekket troverdighet

LUDVIGSEN-SAKEN: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen mener Svein Ludvigsen har endret forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

En annen fornærmet mann i 20-åra, som er lettere psykisk utviklingshemmet, hevder at han ble betalt 15 000 kroner av den tidligere fylkesmannen for å utføre oralsex på ham på et hotellrom i Oslo i 2014. Ludvigsen hevder han lyver, men Nordmo viser blant annet til en rekonstruksjon fra hotellet.

- Det er ingen holdepunkter for at han har noen motiver. Retten kan legge til grunn hans forklaring om at det har vært seksuell omgang.

Han viser også til at mannen ringte og spurte om det var fylkesmannen som bestemte om han fikk være i Norge. Ludvigsen hevdet i retten at han ikke kjente mannen, men det ble lagt fram Facebook Messenger-logger som viste omfattende kommunikasjon.

- Det har vært kontakt gjennom mange år. Det svekker Ludvigsens troverdighet.

Tiltalen går ut på å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold eller ved å utnytte noens psykiske utviklingshemming.

- Kjente Ludvigsen til fungeringsevnen? Annet kan ikke legges til grunn enn at han forstått det. Retten kan legge til grunn at det har vært seksuell omgang mellom dem, og den kan ikke forklares annet enn at det er fylkesmann og utviklingshemmet. Han må dømmes etter tiltalen, sier Nordmo.

LUDVIGSEN-SAKEN: Forsvarsadvokat Gunhild Bergan fikk seg en overraskelse under utspørringen av hennes klient, Svein Ludvigsen, i dag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Har hatt forsett

Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt en mann i 30-åras sårbare situasjon til seksuelle formål ved tre anledninger i løpet av sommeren 2014. Ifølge tiltalen skal det ha vært seksuell omgang i en parkert bil på to forskjellige steder i Tromsø og på Amalie hotell i sentrum av byen. Mannen hadde både uavklart oppholdstillatelse, asylsøknad, bo- og jobbsituasjon. Han forklarte at Ludvigsen lovte å hjelpe ham med dette.

- Han visste at Ludvigsen var fylkesmann. Han var på møter i Høyre og kjente Erna Solberg, sier Nordmo.

Han spør seg i retten om mannen kunne strittet imot og nektet.

- Da ville han stått på stedet vil. Påtalemyndigheten mener Ludvigsen har hatt forsett. Han er kjent med mannens sårbare situasjon og har oppnådd den seksuelle omgangen med å misbruke den, sier Nordmo.