Valen-saken:

Ber om fengsel: «Enormt skadepotensial»

Aktor legger ned påstand om ett års ubetinget fengsel for komiker Kristian Valen (48). Forsvarer Bernt Heiberg mener imidlertid at Valen må frifinnes. - Glad for at det er over, sier Valen.

BER OM FENGSEL: Aktor ber om ett års ubetinget fengsel for Kristian Valen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BER OM FENGSEL: Aktor ber om ett års ubetinget fengsel for Kristian Valen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Jeg føler meg heldig som har hatt økonomisk ryggrad til å faktisk få hjelp til å gå gjennom dette, for det er veldig mange der ute som ikke har det. Hvis jeg ikke hadde hatt det, så vet jeg ikke om jeg hadde klart det - da tror jeg at jeg hadde knekt. Men jeg er glad for at det er over nå, hvert fall, så får vi se.

Det sier komiker Kristian Valen (48) til pressen etter spørsmål fra VG på vei ut av rettssal 127 i Oslo tingrett torsdag ettermiddag.

Denne uka har Oslo tingrett behandlet saken mot komikeren, som står tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika.

I sakens avsluttende prosedyrer legger aktor Andreas Meeg-Bentzen ned påstand om ett års ubetinget fengsel for Kristian Valen. Valens forsvarer, Bernt Heiberg, legger ned påstand om at Valen frifinnes på samtlige punkter.

Aktor påpeker at utgangspunktet for straffeutmålingen er fengsel i ett år og fire-fem måneder, men at det vil bli gitt strafferabatt for liggetid i saken. Valen, som nekter straffskyld på alle tiltalepunkter, rister oppgitt på hodet når aktor legger ned sin påstand om straff.

- Denne uka har selvsagt vært tøff for Valen, sier Heiberg til Dagbladet etter at retten er hevet.

OVER 50 VÅPEN OG VÅPENDELER: Politiet har tatt beslag i over 50 våpen som ble funnet på Kristian Valens adresse. Onsdag er 11 av dem lagt fram på et trebord i Oslo tingrett. Foto: Politiet
OVER 50 VÅPEN OG VÅPENDELER: Politiet har tatt beslag i over 50 våpen som ble funnet på Kristian Valens adresse. Onsdag er 11 av dem lagt fram på et trebord i Oslo tingrett. Foto: Politiet Vis mer

«Enormt skadepotensial»

Starten for saken går nesten tre år tilbake i tid, da politiet i februar 2020 fant flere titalls våpen og våpendeler som mangler våpenkort på Valens adresse.

Kravet for å oppbevare våpen uten våpenkort, er at våpenet er gjort «varig ubrukbart». Det innebærer at våpenet aldri vil kunne brukes som et skytevåpen igjen. Hvorvidt våpnene funnet hos Valen er varig ubrukbare eller ikke, er et av de sentrale spørsmålene retten må ta stilling til.

I retten har Valen fortalt at han har samlet på våpen siden tenåra og at våpnene har blitt levert til politiet eller velrenommerte våpenforhandlere for plombering. Våpnene til Valen har blitt brukt som rekvisitter i sketsjer, forestillinger og musikkvideoer over flere år. Mandag ble retten vist flere av snuttene Valen har laget, hvor man kan se en betydelig andel våpen og rekvisitter.

Aktoratet mener at våpnene ikke er deaktivert riktig i henhold til regelverket, og at de derfor ikke er gjort «varig ubrukbare».

Medaktor Patricia Skaldebø-Rød sammenlikner Valens våpen og våpendeler med et Lego-sett. Flere av delene er kompatible og kan bygges om til et stridsvåpen med et «enormt skadepotensial», ifølge Skaldebø-Rød.

- Det betviles ikke at mye har blitt brukt som rekvisitter. Tiltalte er en mann med mange talenter. Han har satt sitt preg på scenekunsten og skal fortsette med det. Men det blir ikke mer lovlig av den grunn, sier hun i sin prosedyre og understreker:

- Dette er ikke ufarlige rekvisita, men et farlig byggesett.

Aktor sier videre at de ikke tror det er tilfeldig at dette «Lego-settet» er i tiltales besittelse.

Heiberg påpekte imidlertid overfor Dagbladet onsdag at det ikke finnes noen sluttstykker i beslaget - som man må ha for å bygge et fullt ut funksjonelt våpen av våpnene og delene funnet på Valens bopel.

- Kan ikke klandres

Onsdag sa et sakkyndig vitne fra Kripos, politibetjent Øivind Strand, at han ikke anser plomberte våpen som «varig ubrukbare» - men påpekte at regelverket er vanskelig og uklart.

Dette trekker Heiberg fram i sin sluttprosedyre torsdag.

- Som vi hørte fra sakkyndige Strand i går, er regelverket komplekst og krøkkete laget. Det er ikke lett å orientere seg i, verken for fagmenn eller for lekfolk, sier han.

Heiberg mener Valen ikke kan holdes ansvarlig for at våpnene - som han har levert fra seg til deaktivering - ikke har blitt deaktivert riktig i henhold til loven.

VIST FRAM: Våpnene og våpendelene i tiltalen ble vist fram - og demonstrert - for retten onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
VIST FRAM: Våpnene og våpendelene i tiltalen ble vist fram - og demonstrert - for retten onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Valen har ingen mulighet til å overprøve våpnene som har blitt profesjonelt deaktivert. Han har ingen mulighet til å overprøve våpensmedens vurdering på at de var varig ubrukbare. Det er en skjønnsmessig vurdering som vanlige personer må kunne stole på at fagfolk gjennomfører på riktig måte. Valen har søkt sakkyndig hjelp, og det at våpensmedene ikke har klart å deaktivere disse etter Kripos krav, kan han ikke klandres for, sier Heiberg.

Aktor mener imidlertid at Valen har et ekstra ansvar for å gjøre seg kjent regelverket når han har en profesjonell virksomhet som bruker våpen og våpendeler.

Heiberg sier videre at en domfellelse i denne saken vil være et inngrep mot ytringsfriheten, ettersom det ikke foreligger noen tvil om at våpnene og våpendelene er brukt i sketsjer, forestillinger og musikkvideoer.

- Dette er satire, og det må politiet tåle, sier forsvareren.

- Helt gal

Det ble også funnet over 800 reseptbelagte midler med virkestoffene diazepam og klonazepam under husransakelsen hos Valen. Det skal, ifølge Heiberg, dreie seg om medisiner skrevet ut av leger mot sykdom. Aktoratet legger imidlertid vekt på den store mengden piller, og trekker samtidig fram at deler av pillene ikke er laget for det norske markedet.

Valen ønsket ikke å svare på spørsmål om pillene med pressen til stede, så denne delen av tiltalen ble behandlet av retten bak lukkede dører onsdag.

Etter at retten er hevet sier Heiberg til Dagbladet at det ikke er noen overraskelse at forsvaret har et annet syn på saken enn aktoratet, men han mener likevel at påtalemyndighetens påstand om ett års ubetinget fengsel er «helt gal».

Aktor Meeg-Bentzen sier imidlertid at de mener tiltalen fremdeles står seg, og at ett års ubetinget fengsel er en passende straff.

- Det har blitt reist mange viktige spørsmål i saken. Vi venter spent på at dommen kommer, sier han til Dagbladet etter rettens siste dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer