Ber om forsoning på Sri Lanka

FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk i går.

FEIRER: I Sri Lankas hovedstad Colombo har det vært store feiringer siden Tamiltigrene la ned våpnene. Her deltar et singalesisk barn i uniform i markeringene. Foto: AP Photo/Eranga Jayawardena/SCANPIX
FEIRER: I Sri Lankas hovedstad Colombo har det vært store feiringer siden Tamiltigrene la ned våpnene. Her deltar et singalesisk barn i uniform i markeringene. Foto: AP Photo/Eranga Jayawardena/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber seiersherrene på Sri Lanka om å lege sårene etter flere tiår med krig.

Ban ble hilst velkommen av soldater da han ankom Sri Lanka lørdag. Han er den første internasjonale lederen som kommer til landet etter at regjeringen erklærte seier over de tamilske opprørerne i LTTE i begynnelsen av uka, og en rekke av LTTEs ledere ble drept.

- Nå som de lange tiårene med krig er over, er det på tide for srilankerne å lege sårene og forenes uansett etnisk og religiøs identitet, sa Ban etter å ha landet på flyplassen i hovedstaden Colombo.

I løpet av det 24 timer lange besøket skal Ban blant annet besøke flyktningleirer nord på øya der anslagsvis 275.000 internt fordrevne srilankere, for det meste tamiler, er internert. Leirene er under militær kontroll, og adgangen for hjelpeorganisasjoner er begrenset.

Epidemier

FNs mål er å sikre organisasjonene fri tilgang til flyktningene, som nå lever under svært kummerlige forhold. Det er allerede meldt om utbrudd av brennkopper, hudsykdommer og hepatitt som følge av elendige sanitære forhold.

Ban ønsker også å bidra til at familier som er kommet bort fra hverandre under krigen, blir gjenforent, og han vil også forsøke å få i stand en dialog som kan bidra til forsoning mellom landets ulike folkegrupper.

Tamilene utgjør 18 prosent av Sri Lankas befolkning. De har helt siden landet ble uavhengig fra britene i 1948 klaget over diskriminering, og startet kampen for et eget hjemland nord på øya på 1970-tallet.

Ønsker selvstyre

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse sa i en tale tirsdag at alle heretter skal være like uansett rase og religion, men han understreket samtidig at Sri Lanka er ett land.

Mange tamiler ønsker fortsatt selvstyre, og en rekke internasjonale aktører, blant annet Norge, har tatt til orde for at regjeringen nå må gi tamilene et sjenerøst tilbud som vil gi dem en viss grad av selvstyre innenfor Sri Lankas grenser.

Flere land krever også at det iverksettes en internasjonal gransking av hva som skjedde under krigen og eventuelle krigsforbrytelser, noe begge parter er anklaget for.

Men Rajapakse har allerede avvist kontant at regjeringen har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Ban er også blant dem som mener at krigen må granskes. Før besøket hadde han samtaler med både britiske, franske og amerikanske ledere, som alle har lovet å bidra med humanitær hjelp, men som også er bekymret for utviklingen på Sri Lanka etter krigen.


(©NTB)