Ber om fredspris til Edward Snowden

EU-politikere, norske medier og jurister mener Edward Snowdens lekasjer av av topphemmelige dokumenter har skapt en fredligere verden.

Kandidat: Fredag blir det klart hvem som får årets Nobels fredspris. Edward Snowden er én av kandiatene og her snakker han med europarådsmedlemmer via videolink i juni. Foto Frederick Florin/AFP
Kandidat: Fredag blir det klart hvem som får årets Nobels fredspris. Edward Snowden er én av kandiatene og her snakker han med europarådsmedlemmer via videolink i juni. Foto Frederick Florin/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis Thorbjørn Jagland på fredag utroper Edward Snowden til vinneren av årets Nobels fredspris vil det på nytt bli rabalder om tildelingen. USAs myndigheter ser på ham som en kriminell spion og vil ha ham straffet og vil ikke sette pris på at Snowden hedres med noe av det mest ærerike en person kan motta.

Men Jagland og nobelkomiteen vil ha støtte i valget fra de fleste toneangivende mediene i Norge. Både Aftenposten, Bergens Tidende og Dagsavisen har på lederplass gått inn for at fredsprisen bør gå til den amerikanske varsleren. Her i Dagbladet og i Stavanger Aftenblad har sentrale leder-skribenter gått inn for det samme.

Tviler
Jagland vil også ha god støtte blant framtredende jurister. Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling har gått ut og sagt at de støtter jusprofessor Terje Einarsens nominasjon av Snowden.

Til nå har 52 jurister og andre akademikere signert på deres opprop.

Internasjonalt er det først og fremst De grønnes representanter i EU-parlamentet og det tyske Venstrepartiet som har uttrykt sin støtte. Internasjonale medier har stort sett ikke hatt meninger om hvem som bør få prisen, selv om det har vært skrevet mye om at han er kandidat.

- Mitt inntrykk er at det ikke er så stor internasjonal debatt rundt hvem som bør få fredsprisen. Men når prisen først blir tildelt dekkes det jo stort, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

Solhjell er selv en av de som nominerte Snowden, og for noen uker siden pratet han med Snowden via videolink.

- Det var en stor overraskelse og en ære å bli nominert, men det er vel tvilsomt om nobelkomiteen vil stille seg bak et slikt forslag, sa Snowden til Solhjell.

Uavhengig
Men den norske politikeren er hakket mer optimistisk på Snowdens vegne.

- Jeg tror han er en mer sannsynlig kandidat enn det mange omtaler ham som. Det formålet han representerer er veldig riktig i forhold til fredsprisen, sier han.

Videomøte: SVs Bård Vegar Solhjell pratet med Edward Snowden på videolink fra Russland. Foto: SV/NTB Scanpix
Videomøte: SVs Bård Vegar Solhjell pratet med Edward Snowden på videolink fra Russland. Foto: SV/NTB Scanpix Vis mer

I samtalen med Snowden diskuterer de nettopp dette og Solhjell understreker hvor viktig det er med tillit om man ønsker fred. Solhjell mener at masseovervåkingen bidrar til misstillit mellom både nasjoner og folk.

En annen grunn til at Solhjell tror at Snowden faktisk kan få prisen er nobelkomitéleder Thorbjørn Jagland.

- Jeg har tillit til at Jagland er uavhengig nok til dette. Det er ikke sikkert at han gir prisen til Snowden, men da er det fordi Jagland mener en annen kandidat er bedre.

Solhjel viser til hvordan Snowdens avsløringer i Norge har skapt allianser mellom unge internett-pirater og konservative advokater. Snowden svarer med å vise til hvordan avsløringene i USA har delt politikken langs en ny linje.

- Vi ser nå et skille mellom de som ønsker seg et autoritært styre og de som ønsker seg en liberal stat. Ingen vil si at de er medlemmer av et autoritært parti, men det er et skille mellom de som mener at myndighetene kan gjøre hva som helst så lenge det er sanksjonert i lovverket, og de som mener staten begrenses av sivile rettigheter, sier Snowden.