Ber om fredspris til Edward Snowden

EU-politikere, norske medier og jurister mener Edward Snowdens lekasjer av av topphemmelige dokumenter har skapt en fredligere verden.

Kandidat: Fredag blir det klart hvem som får årets Nobels fredspris. Edward Snowden er én av kandiatene og her snakker han med europarådsmedlemmer via videolink i juni. Foto Frederick Florin/AFP
Kandidat: Fredag blir det klart hvem som får årets Nobels fredspris. Edward Snowden er én av kandiatene og her snakker han med europarådsmedlemmer via videolink i juni. Foto Frederick Florin/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvis Thorbjørn Jagland på fredag utroper Edward Snowden til vinneren av årets Nobels fredspris vil det på nytt bli rabalder om tildelingen. USAs myndigheter ser på ham som en kriminell spion og vil ha ham straffet og vil ikke sette pris på at Snowden hedres med noe av det mest ærerike en person kan motta.

Men Jagland og nobelkomiteen vil ha støtte i valget fra de fleste toneangivende mediene i Norge. Både Aftenposten, Bergens Tidende og Dagsavisen har på lederplass gått inn for at fredsprisen bør gå til den amerikanske varsleren. Her i Dagbladet og i Stavanger Aftenblad har sentrale leder-skribenter gått inn for det samme.

Tviler Jagland vil også ha god støtte blant framtredende jurister. Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling har gått ut og sagt at de støtter jusprofessor Terje Einarsens nominasjon av Snowden.

Til nå har 52 jurister og andre akademikere signert på deres opprop.

Internasjonalt er det først og fremst De grønnes representanter i EU-parlamentet og det tyske Venstrepartiet som har uttrykt sin støtte. Internasjonale medier har stort sett ikke hatt meninger om hvem som bør få prisen, selv om det har vært skrevet mye om at han er kandidat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer