PÅSTÅR FRIFINNELSE: Forsvarsadvokatene Rolf Knudsen (t.v.) og Ivar Abrahamsen påstår at 19-åringen må frifinnes for voldtekt og drap på Hilda Feste.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PÅSTÅR FRIFINNELSE: Forsvarsadvokatene Rolf Knudsen (t.v.) og Ivar Abrahamsen påstår at 19-åringen må frifinnes for voldtekt og drap på Hilda Feste. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Ber om frifinnelse for drapstiltalt 19-åring

Forsvarsadvokat Rolf Knudsen ber Nordhordland tingrett om å frifinne 19-åringen som er tiltalt for voldtekt og drap på Hilda Feste (98).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Forsvarsadvokat Rolf Knudsen viser til at tiltalte ikke har hukommelse om hva han har gjort i den aktuelle perioden, at han har hatt «blackout» og at han mener det er gjort en helt grusom handling som han mener han ikke kan ha gjort.

- Retten skal foreta en samlet vurdering av bevissituasjonen, og hvis det gjenstår rimelig tvil, så må tiltalte bli å frifinne. Vi er her i kjerneområdet for rettsstaten at man ikke kan dømme personer som kan være uskyldig. Når det gjelder spørsmålet om tilregnelighet, så er vil helt enig med aktor. Det er det ingen tvil om. Vi vet dette er en selvforskyldt rus, og at det ikke får betydning for skyldspørsmålet.

- Sentrale bevis
- Vi legger også til grunn at drapet er gjort under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er de tekniske bevis som er sentrale i denne saken. Vi snakker om bevis som tiltalte ikke kan kommentere. Det er fullverdig DNA-treff på hennes glidelås, hennes DNA på tiltaltes bosted og avtrykk av sko og hender i hennes bolig. Det er bevis for at tiltalte har vært tilstede i hennes bopel, men det er ikke tilstrekkelig for å bevise at han har utført disse handlingene, sier Knudsen.

Han stiller spørsmål om tiltalte kan ha vært på åstedet uten å ha gjort de omtalte handlingene.

- Spørsmålet er om det kan være en annen som har gjort seg skyldig i handlingene, og at tiltalte av en eller annen grunn har kommet seg inn i leiligheten og avsatt sine spor etter at drapet har funnet sted, sier forsvareren.

Han viser til at den første hjelpesykepleieren som kom til leiligheten har beskrevet gjerningsmannen på en måte som ikke passer for tiltalte. I retten har denne pleieren forklart at hun bare så gjerningsmannen bakfra og at hun tenkte det ikke kunne være en ungdom. I politiavhør har hun tidligere snakket om at det kunne være en person mellom 30 og 40 år gammel.

- Ikke tid
Rolf Knudsen viser også til at Den Rettsmedisinske kommisjon har påpekt en alvorlig systemfeil under analysen av DNA. I retten er dette blitt forklart med en skrivefeil.

Forsvareren sier at tiltalte var full, og ikke hadde normal gange om kvelden første nyttårsdag. Han forsøker å påvise at det ikke har vært tid til å komme seg inn hos Hilda Feste, gjennomføre de bestialske handlingene og deretter komme seg hjem til egen bopel. Han viser til at tiltaltes mor har fortalt at tiltalte kom hjem 21.15. Trygghetsalarmen ble utløst 21.12.

- Hvis vi forutsetter at tiltalte skal ha gjort seg skyldig i handlingene som beskrevet i tiltalebeslutningen, må vi reise spørsmålet om hvorfor han har gjort det. Han var i en bagatellmessig krangel med kameraten i tida før disse handlingene skal ha skjedd. På sin veg måtte han et ektepar han kjente godt. De beskriver ham som hyggelig og grei, men full. Noen minutter skal han ha blitt voldtektsmann og drapsmann. Det er ikke til å fatte og begripe.

- Aktor har vist til søk etter eldreporno på internett. Det bestrider tiltalte, men hvis vi legger til grunn at han har gjort det, så må det skyldes nysjerrighet. Det er ingenting som tyder på at han har hatt dragning mot eldre, men mot jevnaldrende kvinner, sier Knudsen.

- Alkoholrusen synes å ha hatt en svært sentral betydning. Det er min påstand at dette aldri hadde skjedd om det ikke hadde vært for rusen. Jeg er helt enig med aktor og kan tiltre det han har sagt om alvoret i denne saken. Utgangspunktet er lovens strengeste straff, eller tett opp til. Spørsmålet er om straffen skal settes ned, og det mener jeg bestemt at den må.

- Lav alder
- Vi har to helt sentrale forhold. Det ene er tiltaltes alder. Han var 18 og et halvt år da ugjerningene ble begått. Hans IQ er målt til 80, ifølge psykiaterne. Det normale er 100 eller mer. Dette skal og må få betydning når straffen skal fastsettes. Han er umoden i forhold til alder. Hvis vi forholder oss til at han har gjort dette, er han sterkt å bebreide, men hans soning vil bli mer tyngende for ham enn om han hadde vært eldre.

- Straffen må i såfall settes lavere enn 21 års ubetinget fengsel. Min påstand er derimot at tiltalte skal frifinnes, subsidiært behandles på mildeste måte, sier forsvarsadvokat Rolf Knudsen.

Erstatning
Bistandsadvokat Beate Hamre har lagt ned påstand om rundt 340 000 kroner i oppreisning og erstatning. Normert oppreisningsbeløp for drap er 200 000 kroner. Erstatningskravet for kostnader til begravelse, lege, medisinsk behandling og fysioterapi. Påstanden om erstatning gjelder flere personer i familien til Hilda Feste.

- Tiltalte handlet forsettlig og vilkårene for erstatning er derfor tilstede. Oppreisning er et slags plaster på såret for skade som ikke er økonomisk målbar. Mor, bestemor, oldemor og tante ble brutalt revet bort. Hun ble drept på en helt spesielt grufull måte. Hilda Festes datter har redegjort i retten for tapet av sin mor. Hun har forklart hvor ufattelig tungt det har vært for hele familien, at moren fikk en så uverdig avslutning på livet, sier Beate Hamre.

I ettertid har tankene om det som skjedde kommet tilbake til datteren, det at hun denne dagen var på kveldsvakt, og at hennes mor derfor ikke var på middag hos hennes familie.

- Dette hjemsøker henne. Det har også vært en enorm belastning å tenke på den massive vold Hilda Feste ble utsatt for. Hele livet har endret seg totalt for hele familien. Datteren er en ressurssterk person. Nå har hun ikke lenger krefter, hun mangler overskudd til hverdagens gjøremål. Hun sliter med søvnvansker, konsentrasjonsvansker og depresjon. Ettervirkning har vært så omfattende at hun ikke lenger har maktet å fungere i sitt arbeid. Denne saken har knust henne fullstendig, sa bistandsadvokat Beate Hamre.

DREPT: Hilda Feste (98) ble voldtatt og drept om kvelden første nyttårsdag. Foto: Privat
DREPT: Hilda Feste (98) ble voldtatt og drept om kvelden første nyttårsdag. Foto: Privat Vis mer