Ber om Frp-støtte til muslimsk barnehjem

John Alvheim bygde et barnehjem i Bangladesh i 1979. Det drives i dag av muslimske fundamentalister. Nå vil Alvheim at Fremskrittspartiet skal være med og støtte driften av barnehjemmet. - Et godt eksempel på Frp's u-hjelpspolitikk, sier Alvheim til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp's markante helsepolitiker starter innsamlingsaksjonen i dag gjennom sin lokalavis Telen på Notodden.

Men Alvheim vil også gi partikollegene sine muligheten til å vise omsorg for fattige barn. Han oppfordrer alle Frp-velgere til å gi penger til barnehjemmet.

- Ærlig talt har jeg ikke tenkt på koblingen mellom Frp's politikk og mitt engasjement for ungene i Bangladesh. Men vi er ikke noen umennesker i dette partiet. Dessuten er dette et godt eksempel på Frp's u-hjelpspolitikk. Vi hjelper mennesker der de bor for et mye mindre beløp enn det ville ha kostet i Norge, sier Alvheim.

En julefortelling

Historien om barnehjemmet startet lille julaften 1978. Da landet daværende økonomisjef på Notodden sykehus John Alvheim i hovedstaden Dhaka for å drive et sykehus for Røde Kors.

- Jeg fikk kjennskap til at foreldreløse barn levde i den ytterste nød i et blikkskur på en gravplass i landsbyen Joydepur, like ved sykehuset mitt. Jeg dro til gravplassen julaften og fant 40 foreldreløse gutter liggende på jordgulv i et skur, uten sengetøy og mat, forteller han.

Umiddelbart etter besøket hentet han ulltepper fra sykehuset og kjøpte inn kjøtt og ris for å sikre dem mat over julehelga.

Men Alvheim ville gjøre mer. Gjennom reisebrev hjem til lokalavisa Telen oppfordret han folk til å hjelpe guttene. Skoler, organisasjoner og privatpersoner samlet inn penger, og allerede etter tre måneder hadde Alvheim fått nok til å grave en brønn og installere pumpe.

Kyllingfarm

Siden ble hjelpeaksjonen utvidet med støtte fra andre deler av landet. Før Alvheim reiste hjem fra Bangladesh i 1980, hadde han for 700000 kroner bygd opp et fullverdig barnehjem der 30 foreldreløse gutter og 20 jenter fikk grunnskoleutdanning av de muslimske prestene som drev hjemmet.

- Sett i ettertid var arbeidet med barnehjemmet den største og mest betydningsfulle innsats jeg noen gang har kunnet gjøre som medmenneske i et langt yrkesliv, sier Alvheim, som alltid har ønsket å dra tilbake for å se hvordan det har gått.

Bistår igjen

Det lyktes først etter 20 år. Like etter nyttår sto han utenfor gravplassen i Joydepur.

- Jeg var fryktelig spent. Men da jeg gikk inn og så at barnehjemmet var i full drift, med flere barn og et nytt internat, ble jeg usigelig glad. En av dem som møtte meg, var en av guttene mine som nå var blitt lærer. Samtidig så jeg hvor nedslitt alt var blitt. Derfor bestemte jeg meg for å ta opp igjen hjelpearbeidet, sier Alvheim, som i til sammen fem år har drevet humanitært arbeid i Afrika, Midtøsten og Asia.

Målet nå er å pusse opp barnehjemmets sanitæranlegg, renovere bygningene, legge telefonlinjer og skaffe brukte datamaskiner og undervisningsmateriell til skolen.

I første omgang trenger Alvheim beskjedne 50000 kroner til hjemmet som huser 61 gutter. I tillegg går 200 elever på den videregående skolen.

Frp-land

- Jeg håper givergleden er like stor i Notodden-distriktet som sist, men jeg vil også sette stor pris på om partiet kunne gi noen kroner.

- Og du tror Hedstrøm, Kleppe og de andre i Frp vil gi penger til et barnehjem som drives av fundamentalistiske muslimer?

- Ja, for det er omsorgen for barna som er det viktigste. Men det hadde selvfølgelig ikke vært mulig hvis hjemmet hadde ligget i Norge, sier Alvheim, som fram til 1977 var medlem av Kristelig Folkeparti. Seks år seinere falt han for Carl I. Hagen.

Korrupte u-land

- For øvrig er jeg sterkt imot hvordan islamske fundamentalister driver, både på barnehjemmet og andre steder i verden. Jeg måtte kjempe for at også 20 pikebarn skulle få omsorg da hjemmet startet opp. Men da jeg var reist tilbake til Norge, kastet de dem ut igjen. Slike holdninger er uakseptable og gjør meg forbannet.

- Så du er like fremmedfiendtlig som verstingene i partiet?

- Nei. Jeg tror signaleffekten fra Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøms uttalelser kan såre mange innvandrere. Jeg står inne for det partiprogrammet sier, men jeg synes innvandring og u-hjelpspolitikk er prioritert for høyt.

- Men med din og Frp's politikk ville mange barnehjem som det du brenner for måtte legges ned?

- Nei, skatter og avgifter skal være så lave at folk selv velger å gi penger til organisasjoner som driver humanitært arbeid. Fem år i utenlandstjeneste har lært meg at u-hjelp må styres av vestlige representanter på stedet. En sjekk fra Norge til et annet land går rett i lomma på gjennomkorrupte politikere og byråkrater. Statlig u-hjelp har vært en total fiasko.

- Men pengene til barnehjemmet skal komme fram?

- Ja, det skal jeg personlig sørge for.

<B>KOM TILBAKE:</B> - Jeg var fryktelig spent. Men da jeg så at barnehjemmet var i full drift 20 år etter at jeg grunnla det, ble jeg usigelig glad, sier John Alvheim, her sammen med noen av de 60 foreldreløse guttene på hjemmet. Alvheim grunnla hjemmet i 1979, mens han drev et sykehus for Røde Kors i Bangladesh.