<strong>EN REKKE BRUDD:</strong> Sykehuset i Kongsvinger har innført strakstiltak etter at ledelsen selv slår fast at en rekke kvalitetsbrister kan ha forårsaket overdødelighet. Foto: Anita Arntzen.
EN REKKE BRUDD: Sykehuset i Kongsvinger har innført strakstiltak etter at ledelsen selv slår fast at en rekke kvalitetsbrister kan ha forårsaket overdødelighet. Foto: Anita Arntzen. Vis mer

Ber om full gjennomgang av sykehusets strakstiltak

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet slår alarm etter sjokktall fra Kongsvinger sykehus. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I vår sendte Fylkesmannen i Hedmark ut bekymringmelding til sykehuset i Kongsvinger etter flere tilsyns- og klagesaker rettet mot sykehuset.

Sykehusets ledelse tok saken i egne hender, og satt i gang en mortalitetsanalyse for å få innsikt i hva dette kan skyldes. Rett før sommerferien kom analysen tilbake med meget urovekkende funn. Sykehuset har nå innført strakstiltak.

I et brev til Fylkesmannen i Hedmark, datert 8. juli, skriver Sykehuset Innlandet: «Analysen viser at i underkant av 60 % av dødsfallene potensielt kunne vært forebygget (8 % høy, 32 % viss og 18 % liten grad).»

«Betydelige kvalitetsbrister med store konsekvenser»

Helse- og omsorgsdepartementet ble varslet om saken 15. juli. Fredag uttalte overlege John Arne Sparby at sykehusets analyse ikke stemte med virkeligheten.

- Vi ser svært alvorlig på denne saken. Nå må sykehuset gå grundig gjennom undersøkelsen, og gjøre alt som skal til for å bedre oppfølgingen av pasientene på kort og lang sikt, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H).

Statsæretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H), ber nå hele sykehusregionen om å gå grundig gjennom Kongsvinger-saken. Arkivfoto: Lars Eivind Bones
Statsæretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H), ber nå hele sykehusregionen om å gå grundig gjennom Kongsvinger-saken. Arkivfoto: Lars Eivind Bones Vis mer

Etter resultatene har fylkeslegen i Hedmark opprettet tilsynssak mot sykehuset som skal vurdere om sykehusets strakstiltak er tilstrekkelige.

I brevet fra Fylkesmannen står det:

«Det dreier seg også om mangelfull dokumentasjon. Vi vurderer denne overdødeligheten som en betydelig kvalitetsbrist på helsetjenesten som tilbys og som kan ha store konsekvenser for pasientene».

Ber om full gjennomgang

- Vi vil også be Helse Sør-Øst om å gjøre en full gjennomgang av saken så fort som mulig. Når fylkeslegens konklusjon og gjennomgangen fra Helse Sør-Øst foreligger, vil vi vurdere hvordan vi skal følge opp denne saken, sier Normann.

Helse Sør-Øst sier til Dagbladet at de har vært i dialog med departementet.

Statssekretæren sier videre at det er bra det er Sykehuset Innlandet som selv har tatt initiativ til undersøkelsen.

- Det er svært viktig at sykehus går gjennom egen drift på denne måten og at de er åpne om resultatene. Det er slik man lærer av feil og unngår å gjenta dem. Det er helt avgjørende for pasientsikkerheten, sier Normann.

Sykehuset må sikre legekompetansen

Fylkeslegen mener at mange av rutinebruddene har gjøre med at turnuslegen har fått for mye ansvar.

- Dette er ikke turnuslegenes feil, men turnuslegene var ofte alene om undersøkelse i mottaksfasen. Dette skyldes mer en kultur i sykehusets organisering, sier assisterende fylkeslege i Hedmark, Sissel Bergaust.

Deler av døgnet har Kongsvinger sykehus sitt akuttmottak bare spesialist på hvilende bakvakt. På spørsmål om dette er tilstrekkelig, svarer statssekretær Normann slik:

- Det er viktig at sykehusene organiserer seg slik at de sikrer tilgjengelig legekompetanse i akuttmottakene. Helsedirektoratet har kommet med tydelige kvalitetskrav for akuttmottakene og jeg legger til grunn at sykehusene følger disse kravene.

Avdekkede svikt i god praksis:

• Kritisk syke pasienter blir mottatt av turnus lege og får ikke tilsyn av erfaren lege eller spesialist i mottak.

• Pasienter mangler planer for behandling og observasjon når de forlater akuttmottak.

• Manglende rutine for at spesialist kvalitetssikrer diagnose, plan for behandling og observasjon, og at pasienten blir tilsett senest påfølgende dag.

• Manglende rutiner for måling og dokumentasjon for vitale parametere og oppfølging av avvik knyttet til dette.

• Manglende dokumentasjon på regelmessig tilsyn av lege.

• Manglende rutine for å sette HLR- i henhold til gjeldene prosedyre og forskrift.

Kilde: Sykehuset Innlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer