Ber om full gjennomgang av sykehusets strakstiltak

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet slår alarm etter sjokktall fra Kongsvinger sykehus. 

EN REKKE BRUDD: Sykehuset i Kongsvinger har innført strakstiltak etter at ledelsen selv slår fast at en rekke kvalitetsbrister kan ha forårsaket overdødelighet. Foto: Anita Arntzen.
EN REKKE BRUDD: Sykehuset i Kongsvinger har innført strakstiltak etter at ledelsen selv slår fast at en rekke kvalitetsbrister kan ha forårsaket overdødelighet. Foto: Anita Arntzen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I vår sendte Fylkesmannen i Hedmark ut bekymringmelding til sykehuset i Kongsvinger etter flere tilsyns- og klagesaker rettet mot sykehuset.

Sykehusets ledelse tok saken i egne hender, og satt i gang en mortalitetsanalyse for å få innsikt i hva dette kan skyldes. Rett før sommerferien kom analysen tilbake med meget urovekkende funn. Sykehuset har nå innført strakstiltak.

I et brev til Fylkesmannen i Hedmark, datert 8. juli, skriver Sykehuset Innlandet: «Analysen viser at i underkant av 60 % av dødsfallene potensielt kunne vært forebygget (8 % høy, 32 % viss og 18 % liten grad).»

«Betydelige kvalitetsbrister med store konsekvenser»

Helse- og omsorgsdepartementet ble varslet om saken 15. juli. Fredag uttalte overlege John Arne Sparby at sykehusets analyse ikke stemte med virkeligheten.

- Vi ser svært alvorlig på denne saken. Nå må sykehuset gå grundig gjennom undersøkelsen, og gjøre alt som skal til for å bedre oppfølgingen av pasientene på kort og lang sikt, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer