Stalsberg bo- og behandlingssenter:

Ber om gransking etter alvorlige anklager

Ved coronarammede Stalsberg- bo og behandlingssenter i Lillestrøm kommune er det bedt om ekstern gransking av Fylkesmannen, etter påstander om uverdige forhold.

ALVORLIG: Anklagene mot et sykehjem på strømmen i Lillestrøm kommune tas alvorlig, sier kommunedirektøren. Hun viser imidlertid til at alle beboere fikk det de trengte av pleie og stell. Bildet viser ikke det aktuelle sykehjemmet. ILLUSTRASJONSFOTO: Stian Lysberg Solum / NTB
ALVORLIG: Anklagene mot et sykehjem på strømmen i Lillestrøm kommune tas alvorlig, sier kommunedirektøren. Hun viser imidlertid til at alle beboere fikk det de trengte av pleie og stell. Bildet viser ikke det aktuelle sykehjemmet. ILLUSTRASJONSFOTO: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På onsdagens formannskapsmøte ble politikerne orientert om situasjonen ved sykehjemmet.

- Påstandene er såpass alvorlige at jeg mener det bør undersøkes av en uavhengig instans. Derfor har jeg kontaktet Fylkesmannen og bedt om gransking av saken, sa kommunedirektør for helse og mestring i Lillestrøm kommune under sin redegjørelse av situasjonen ved sykehjemmet.

Det var mandag at en tidligere vikar ved institusjonen fortalte om sine erfaringer ved sykehjemmet til TV 2.

Den nyutdannede helsefagarbeideren sier til Dagbladet at hun føler på et ansvar for å fortelle om det hun opplevde ved sykehjemmet de få dagene hun gjennom et vikarbyrå jobbet der, fra tirsdag til søndag i forrige uke.

- Alle har visst at det kom en bølge nummer to, og man burde vært bedre forberedt, sier hun.

- Pasientene fikk absolutt ikke den hjelpa de skulle ha.

- Kaos

Ifølge kommunedirektøren ble det første smittetilfellet oppdaget hos en ansatt ved sykehjemmet 12. november, og det ble straks iverksatt et smittevernregime. I ukene som fulgte testet totalt 12 ansatte og elleve pasienter positivt. To pasienter har dødd, og tre er fortsatt alvorlig syke.

- Det var bare et eneste kaos, og vi var altfor få på jobb, sier vikaren Dagbladet har snakket med.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Hun forteller at det var få faste ansatte på jobb og at det nesten hver dag kom nye vikarer som ikke kjente stedet eller pasientene.

- Vi fikk også beskjed om at selv om vi hadde på oss smittevernutstyr, skulle vi oppholde oss minst mulig på rommene. Pasientene fikk bare det aller nødvendigste, ellers skulle vi ikke være der.

TV 2 har også snakket med en annen helsearbeider ved sykehjemmet som beskriver situasjonen som «kaos».

- Strenge prioriteringer

Kommunedirektør Madsen sier i sin redegjørelse at det måtte gjøres strenge prioriteringer for å sikre liv og helse, og at det i tillegg måtte prioriteres å teste både ansatte og beboere hver tredje dag.

- Likevel er det viktig for meg å få fram at alle stelleoppgavene ble utført og alle pasientene er vurdert som forsvarlig ivaretatt.

Også andre meldte fra om at det var for få på jobb og arbeidet med å styrke bemanningen ble umiddelbart iverksatt, sier kommunedirektøren.

Ifølge Madsen ble det satt inn ekstra ressurser på alle vakter i tillegg til at sykepleierstudenter også steppet inn.

- Jeg kan godt forstå at man kan bli usikker på rutiner og arbeidsoppgaver når det blir så mange nye samtidig, men posten har en egen perm der rutiner for smittevern er samlet, så var man usikker kunne man gå dit og finne rutinene, sier hun.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

- Ble stående i sjokk

Om formiddagen den ene dagen sier vikaren hun fant en pasient som ikke hadde fått kveldsstellet og satt oppreist i senga med blusen på og gårsdagens middag foran seg.

- Hun satt uten dyne og var full av avføring og urin. Jeg ble stående i sjokk, for jeg skjønte jo at hun trolig hadde sittet siden dagen før.

Da kveldsvakten kom på jobb, fikk hun beskjed om at det bare hadde vært to på jobb, og at den eldre kvinnen rett og slett må ha blitt glemt, sier hun.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

- Jeg hadde ikke tilgang til systemet for avviksmelding, men sa fra at det måtte føres et avvik for hendelsen. Jeg hadde fylt ut et skjema for å få tilgang til både journaler og til å føre avviksmeldinger, men tilgangen kom aldri.

Kommunedirektøren bekrefter at vikarer som er hyret inn gjennom vikarbyrå ikke har tilgang til avvikssystemer, og at dette derfor skal meldes til noen med tilgang.

Vikaren sier hun selv ringte avdelingslederen søndag for å fortelle om hendelsen.

- Jeg sa rett ut at sånn kan vi ikke ha det, og fikk da beskjed om at det var et engangstilfelle, så de hadde hørt om det.

Kommunedirektøren sier i sin redegjørelse at hun av personvernhensyn ikke ønsker å kommentere enkelttilfeller som gjelder pasienter.

Sier hun mistet jobben

Dagen etter fikk hun e-post fra vikarbyrået om at sykehjemmet ikke lenger hadde behov for ekstra personell og at vaktene falt bort.

- De ansatte var fortsatt i karantene, så hvordan kan ting ha løst seg fra søndag til mandag? Jeg skjønte jo greia. Da jeg ringte avdelingslederen igjen for en forklaring, fikk jeg bare beskjed om at de ikke ønsket min hjelp lenger og så ble det lagt på, sier hun.

Kommunedirektør Madsen avviser imidlertid at dette er tilfellet.

- På generelt grunnlag er vi avhengige av ansatte som er trygge i rollen sin og klarer å prioritere i en svært hektisk og til dels uoversiktlig arbeidssituasjon. Ikke alle er i stand til det, og det er ikke uvanlig at folk ikke får forlenget sin avtale. Stalsberg var i en situasjon hvor de behøvde folk, og det at man melder knapphet om bemanning fører ikke til at man mister jobben, da er det andre faktorer som spiller inn, sier Madsen.

- Riv ruskende galt

Helsefagarbeideren mener det hun opplevde på sykehjemmet i dagene hun var der, kunne ha vært unngått om beredskapen var bedre, og at kommunen burde ha lært av første coronabølge.

- Hvordan er det mulig å ikke skaffe nok folk? Jeg har selv søkt jobber siden juli og vet at mange i klassen min også bare får tilkallingsvikariater og noen få vakter her og der. Det burde vært bedre beredskap og nok folk som kan rykke inn ved smitte. Hvis ikke burde pasientene kunne bli flyttet til egnet sted, slik at de får den behandlingen de skal ha.

Hun sier hun er klar over at situasjonen er spesiell når et sykehjem rammes av mange smittede, men at situasjonen for pasientene var uholdbar.

- Jeg tenker at noe er riv ruskende galt når det blir krise når mange av de fast ansatte blir borte. Man har ingen å ta av. Jeg tenker at kommunen ikke vil bruke penger på det, og at det er billigere for dem å ha mange som kan steppe inn litt her og der.

- Unntakstilstand

Stalsberg bo- og behandlingssenter ønsker ikke å uttale seg i saken og henviser til kommunen.

Kommunedirektør Madsen beskriver situasjonen på Stalsberg som en akutt unntakstilstand, men sier alle rutiner ble fulgt. Hun ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger i saken før rapporten fra Fylkesmannen foreligger.

- Jeg er glad for at administrasjonen er så effektive at de allerede har tatt kontakt og får en gjennomgang av dette med Fylkesmannen. Administrasjonen mener tjenestene er av god kvalitet, men har invitert Fylkesmannen, sier ordfører Jørgen Vik til Dagbladet, og viser ellers til kommunedirektørens redegjørelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer