Ber om granskning av fossilet Ida

Forsker mener å kunne påvise en rekke feil.

PRIMATFOSSIL: Fossilet Ida vakte stor internasjonal oppmerksomhet da det ble vist frem første gang i mai 2009. Foto: TORBJØRN GRØNNING / Dagbladet
PRIMATFOSSIL: Fossilet Ida vakte stor internasjonal oppmerksomhet da det ble vist frem første gang i mai 2009. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Universitetet i Oslo (UiO) vurderer nå om de skal granske forskningsprosjektet om fossilet Ida. Årsaken er at en forsker mener å kunne påvise en rekke i prosjektet.

Forskeren tok i november i fjor kontakt med Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning og uttrykte i et møte bekymring for at tilkomsten av Ida-fossilet er «skjedd på en uredelig måte», skriver studentavisen Universitas.

Tviler på opprinnelse Blant punktene det skal herske tvil om, er hvor fossilet egentlig kommer fra, når det ble funnet, hvordan det ble solgt til Naturhistorisk museum, og av hvem det ble solgt.

Forsker Jørn Hurum, som presenterte Ida-fossilet, kaller påstandene tull og tøys. Han mener han ville vært avslørt for lengst dersom påstandene hadde vært sanne.

- Vi har toppspesialister Museumsdirektør Arne Bjørlykke ved Naturhistorisk museum sier han føler seg trygg på at forskningsetisk utvalg ikke kommer til å anbefale en videre gransking av påstandene.

- Vi har hatt toppspesialister fra hele verden til å jobbe med dette fossilet, og internasjonalt er det ingen tvil om ektheten til Ida, sier Bjørlykke.

Fossilet Ida ble kjøpt av Naturhistorisk museum i 2007, og vakte stor internasjonal oppmerksomhet da det ble vist frem første gang i mai 2009.
(NTB)