Ber om hjelp: - Alvorlig

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss ber regjeringen ta smittevern-grep i Grenland.

ØNSKER STATLIG STYRING: Ordfører Robin Kåss ber regjeringen om hjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER STATLIG STYRING: Ordfører Robin Kåss ber regjeringen om hjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er en alvorlig situasjon vi står i nå. Vi ønsker oss alle en normal hverdag snart, og jeg har derfor kontaktet staten med ønske om flere vaksiner og at staten overtar styringen med smitteverntiltakene i Grenland, sier ordfører Robin Kåss i Porsgrunn i en melding på kommunens hjemmeside.

I Porsgrunn er det registrert 13 nye smittetilfeller mandag. Av de 13 hadde én person ukjent smittevei. Men smitten er økende, og mange er berørt i form av karantene og ventekarantene, understreker ordføreren.

Til Dagbladet forklarer han at situasjonen i kommunen er krevende fordi den skaper ustabilitet i skolegang, familieliv og næringsliv.

- Det som er bra er at det er få innlagte på sykehus. Men vi ser at det er en stigende trend, og det fortsetter å stige. Med det muterte viruset blir flere berørt, fordi det er behov for mer omfattende karantenevirksomhet. Derfor er det viktig at man får tiltak og vaksiner så man kommer seg ut av denne situasjonen, sier han.

- På kryss og tvers

Nøyaktig hvorfor smitten nå sprer seg i Porsgrunn, vet ikke ordføreren.

- Det er nok tilfeldigheter som gjør at det sprer seg. Det var en konkret sammenkomst i etterkant av påsken som ga forgreininger. Så er det noe smitte i rusmiljøet. Det er ulike miljøer som er rammet, forklarer ordføreren.

Nå er fem barnehager, en ungdomsskole og tre barneskoler berørt, samt noen idrettslag. Ordføreren har ikke oversikt over de private virksomhetene.

- Vi er et tett integrert byområde. Vi har lokal forskrift, men utover det er vi avhengig av statlig styring.

- Hvilke tiltak ønsker du deg?

- Det må staten vurdere, men det er tiltak som reduserer mobilitet. Vi har iverksatt tiltak på egen hånd, med munnbind og visse begrensninger. Men det hjelper ikke å stenge ned bare hos oss. Smitteveiene går på kryss og tvers. Vi er avhengig av å koordinere med kommunene rundt.

MUTERT VIRUS: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om mutert virus og vanlig coronavirus. Vis mer

Ber om vaksiner

Da den muterte, britiske varianten først ble oppdaget i Nordre Follo i slutten av januar, fikk Grenland koordinerte tiltak.

- Så ønsket flere lokalpolitikere å trappe ned tiltakene samtidig med Vestfold. Det ønsket ikke vi. Smitten var oppadgående og vi mente det var uklokt å trappe ned mens smitten var stigende, sier Kåss, som også er utdannet lege.

Grenlandsområdet består av kommunene Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø, Drangedal og Siljan.

Nå ber Kåss regjeringen om å revurdere koordinerte tiltak. Ordføreren har ikke fått svar på sine henvendelser.

- Vi gjør så godt vi kan med de rammene vi har.

Han reagerer også på at Porsgrunn har gitt fra seg vaksinedoser til områder med mye smitte, uten å få flere vaksinedoser nå som de selv er i en presset situasjon.

- Vi ber om å få dem tilbake og at vi blir prioritert. Skal det gå den ene veien, må det gå andre veien også.

«Presset»

Smitten øker også i Skien, med 23 nye smittetilfeller tirsdag.

Ordfører Hedda Foss Five i Skien sier til Dagbladet at det har vært et utbrudd tilknyttet rusmiljøet som har spredt seg videre, men at kommunen foreløpig har kontroll.

- Smittebildet er alvorlig, men foreløpig med god oversikt over smittekildene, og god kapasitet både i smittesporingsarbeidet og på sykehuset. Vi følger situasjonen tett, sier hun.

Kommuneoverlege Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen ønsker å stramme inn på enkelte tiltak, skriver Telemarksavisa.

I smitterisikoanalysen kommer det fram at hun blant annet vil innføre forbud mot å samle mer enn fem personer privat.

Tallene i analysen viser at Skien har hatt en fordobling av antall smittetilfeller de siste 14 dagene, noe som legger press på helsetjenestene, ifølge TA.

«Dersom smitteøkningen fortsetter i tilsvarende grad og med tilsvarende konsekvenser som ved de siste 14 dager, øker risikoen for at kommunens helsetjenester vil komme til å lide ytterligere under press fra håndtering og karantener», skriver Waagsbø-Kjellsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer