Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Ber om hjelp til å skaffe utstyr

Behovet for utstyr øker. Nå oppfordrer Helsedirektoratet til nasjonal dugnad for å skaffe til veie nok smittevernutstyr til helsevesenet.

BER OM UTSTYR: Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad under en pressekonferanse om spredning av coronaviruset.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
BER OM UTSTYR: Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad under en pressekonferanse om spredning av coronaviruset. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Vi ber om at alle som sitter på lagre av smittevernutstyr kontakter Helse Sør-Øst RHF så fort som mulig for å avhjelpe mangelsituasjonen, sier fungerende assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, i en pressemelding.

Han legger til at det særlig er mangel på munnbind.

Helse Sør-Øst har et nasjonalt koordineringsansvar for innkjøp av smittevernutstyr og legemidler i forbindelse med coronautbruddet.

- Forbruket øker

I tillegg til at Sykehusinnkjøp arbeider kontinuerlig med innkjøp av smittevernutstyr, ber administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst RHF om at alle som kan bidra gjør det.

Det er litt ulikt hva som er det største behovet i de forskjellige helseregionene, og det varierer også fra uke til uke. Akkurat nå er det først og fremst lagre av munnbind som trenger snarlig påfyll, heter det i meldinga.

Lofthus peker blant annet på tannlegekontorer, veterinærer og hudpleiesalonger som mulige bidragsytere.

- Situasjonen er utfordrende og vi har i lang tid arbeidet på spreng for å få mest mulig utstyr til Norge. Vi får stadig forsyninger, men forbruket øker. Derfor ber vi nå alle med egne lagre av smittevernutstyr om å bidra, sier hun.

- Høyeste prioritet

Til Dagbladet sier Lofthus at utstyrssituasjonen er veldig utfordrende og at den har høyeste prioritet.

- Behovet for smittevernutstyr har naturlig økt kraftig som følge av coronaviruset både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. Når det gjelder innkjøp av utstyr står det ikke på penger, vi har bestillinger for store beløp ute. Problemet har vært å få utstyret levert inn til Norge. Det har vært jobbet iherdig, og det jobbes fremdeles iherdig med dette.

Det er eksportforbudet i EU som har gjort det krevende ei tid. Lofthus sier at denne situasjonen heldigvis er løst, men at det fremdeles vil ta noe tid før alle bestillinger kommer fysisk fram.

I tillegg til dette er det igangsatt en rekke tiltak og inngått flere kontrakter med norske bedrifter for å etablere produksjon av nødvendig utstyr i Norge. Vi arbeider på spreng for å skaffe nødvendig utstyr som beskytter våre ansatte mot smitte.

KLAPPER: Nå klapper legene landet over tilbake til folket som bidrar til å begrense smitten av coronaviruset. Video: Ylf - Yngre Legers Forening Vis mer

Trenger åndedrettsvern

Blant dem som tidligere har bidratt med utstyr er Universitetet i Oslo. På hjemmesiden til Helse Sør-Øst heter det at universitetet har bidratt med 200 vernebriller, 3000 munnbind, nesten 500 engangsbriller og mange tusen engangshansker.

Utstyr som trengs er blant annet åndedrettsvern, vernebriller, hansker, munnbind, visir og beskyttende dresser og frakker.

Fredag hadde sykehusene i Helse Sør-Øst 87 pasienter innlagt med bekreftet coronasmitte. 24 av disse var på intensivavdelinger, hvorav 21 på respirator.

Til sammen er 130 personer innlagt på sykehus med coronavirus i Norge.

Hele Norges coronakart