FILMET: Et vitne filmet lastebilen som kjørte gjennom en folkemengde i Stockholm fredag formiddag. Video: Niclas Carling Vis mer

Ber om livstid for Rakhmat Akilov (39)

Tiltalen mot Akilov er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fem personer ble drept og 14 skadd da Akilov kapret en lastebil og kjørte den nedover en travel gågate i Stockholm sentrum i april i fjor. Lastebilen endte i inngangspartiet til stormagasinet Åhléns.

Tiltalen mot Akilov ble i dag klar. Påtalemyndigheten ber om at Rakhmat Akilov blir fengslet på livstid og utvist fra landet.

KJØRTE NED FOLKEMENGDE: Mannen kapret denne lastebilen, kjørte inn i den travle handlegata før han kjørte inn i et shoppingssenter. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / NTB scanpix
KJØRTE NED FOLKEMENGDE: Mannen kapret denne lastebilen, kjørte inn i den travle handlegata før han kjørte inn i et shoppingssenter. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / NTB scanpix Vis mer

Søkte på nettet

I forkant av angrepet skal Akilov ha søkt på nettet etter terrormål, blant annet nattklubber for homoseksuelle. Han skal også ha søkt på følgende på Google for en oversettelse av instruksen: «hvordan hoppe du av lastebilen om du ikke vil dø», skriver Expressen.

Ifølge tiltalen skal han ha studert Drottninggatan i Stockholm, der angrepet fant sted, nøye i forkant. Han skal selv ha fotografert både Drottninggatan, Hötorget og Sveavägen på forhånd. Forberedelsene skal ha startet fire måneder i forkant av angrepet, ifølge påtalemyndigheten.

I forkant av angrepet skal han også ha spilt inn en video, der han skal ha sagt følgende:

- Det er på tide å drepe.

Tok bilde av drepte

Under angrepet skal han ha hatt med seg en bombe, som besto av fem butangassbeholdere, skruer, kniver og andre mindre metallobjekter. Målet hans var å utløse en bombe. Etter angrepet skal han ha fotografert drepte personer fra lastebilen med sin egen mobil.

RØYK: Dette er bilder som viser sekundene etter at lastebilen kjørte inn i en bygning i Stockholm sentrum. Video: Emil Stenqvist / Twitter Vis mer

I flere chattesamtaler skal han ha tilbudt seg å utføre terrorangrep i Stockholm på vegne av IS. Han skal ha hatt kontakt med minst ti personer på sosiale medier som skal ha visst om angrepet.

Han skal også ha forsøkt å overtale en ung mann fra Örkeljunga i Skåne til å hjelpe han til å gjennomføre angrepet.

Ifølge påtalemyndigheten hadde han planlagt et nytt angrep 1. mai.

- Handlingen kunne skade Sverige alvorlig og hadde som formål å skape alvorlig frykt hos landets befolkning, heter det i tiltalebeslutningen.

Motivet til mannen skal ha vært å få Sverige til å avbryte sine militære aktivitet og opplæring i Kurdistan, slutte å gi penger til Nato og slutte å sende mineryddere til Kurdistan.

- Han ville straffe Sverige for at vi deltar i kampen mot IS, sier etterforskningsleder Hans Ihrman til Expressen.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

Omfattende etterforskning

Siden angrepet 7. april i fjor har politiet i Stockholm etterforsket angrepet. Blant annet fikk politiet 1000 tips og har gjort 300 beslag. I tillegg har de gjort 1700 avhør.

Politiet har også gjennomgått 158 filmer under etterforskningen.

På en pressekonferanse tirsdag formiddag opplyser politiet at det har vært omfattende å kartlegge Akilovs nettverk. De fleste personene i hans nettverk befinner seg utenom Sverige. Derfor mener politiet at han ikke har noen sterk kobling til Sverige.

I forbindelse med kartleggingen av Akilovs nettverk, har ikke politiet gjort noen andre arrestasjoner.

- Han var radikalisert og ble ikke radikalisert like før angrepet, så mye kan jeg si om det. Vi har bevis på at det er en radikaliseringsprosess som har skjedd, sier etterforskningsleder Ihrman på pressekonferansen ifølge Expressen.

Fikk asylavslag

Tiltalebeslutningen inneholder to punkter, det ene dreier seg om terrorisme og forsøk på terrorisme. I det andre punktet er Akilov tiltalt for å ha utsatt andre mennesker for fare.

Akilov er den eneste tiltalte i saken, og det finnes ingen andre mistenkte. Han ble pågrepet i Märsta utenfor Stockholm noen timer etter angrepet og tilsto ugjerningen allerede i første fengslingsmøte.

39-åringen hadde søkt asyl i Sverige, men hadde fått avslag.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer