Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om livsvarig fengsel for Peter Madsen

Oppfinneren Peter Madsen tiltalt for overlagt drap på Kim Wall.

TILTALT: Oppfinner Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap mot den svenske journalisten Kim Wall (30). Påtalemyndigheten ber om livstid i fengsel for dansken. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / NTB Scanpix
TILTALT: Oppfinner Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap mot den svenske journalisten Kim Wall (30). Påtalemyndigheten ber om livstid i fengsel for dansken. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiltalen mot danske Peter Madsen er klar. Danske påtalemyndigheter ber om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen, og mener drapet på Kim Wall var planlagt.

Han er tiltalt for overlagt drap på den svenske kvinnen (30). I tillegg tiltales han for likskjending, partering og for grove seksuelle overgrep.

- Planla drap

I tiltalen beskrives det som «andre seksuelle handlinger enn samleie som er meget farlige».

Påtalemyndigheten mener drapet har skjedd etter planlegging og forberedelser.

Drapsmetoden er ukjent, men kan ifølge påtalemyndigheten ha skjedd ved kvelning eller at Madsen har skåret over halsen på den svenske journalisten.

Påtalemyndigheten ber om livsvarig fengsel for Madsen, og en sekundær påstand om forvaring av oppfinneren (47). Rettspsykiatere har vurdert det dithen at forvaring av Madsen kan være påkrevd.

Madsen tiltales også for to grove overtredelser av sikkerhetslovene til sjøs.

Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, sier hun tirsdag ettermiddag ikke har noen umiddelbare kommentarer til tiltalen. Hun må drøfte den med Madsen først, opplyser hun til Ritzau.

Saken fortsetter under videoen!

- Ekstremt grov sak

- Det er snakk om en meget usedvanlig og ekstremt grov sak, som har hatt tragiske følger for Kim Wall og hennes pårørende, sier spesialanklager Jakob Buch-Jepsen i København-politiet i en pressemelding.

På en pressekonferanse i ettermiddag er Buch-Jepsen sparsommelig med detaljene fra tiltalen og etterforskningen. Han sier imidlertid politiet vil konfiskere drapsubåten Nautilus og destruere den.

- Det er konkludert med at Peter Madsen utgjør en vesentlig fare for andres liv og velferd, sier han.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer Vis mer

Peter Madsen er fortsatt varetekstfengslet fram til 7. februar, mens rettssaken mot ham er berammet til å starte i København 8. mars. Dommen mot ham er forventet 25. april.

Dansk politi har funnet deler av Walls parterte lik i sjøen. Det var også en mulighet for at Madsen, som har vært gjennom psykiatriske undersøkelser, kunne bli erklært utilregnelig, men han er nå altså tiltalt for overlagt drap.

Forsvant til sjøs

Dødsfallet fant sted etter at de satte til sjøs, kvelden 10. august i fjor.

Han har tidligere forklart at hun døde da hun fikk en luke i hodet, men har gjentatte ganger endret forklaring. Etter flere avhør erkjenner han å ha partert liket hennes og dumpet resten i havet i Køge Bugt utenfor København. Han sier hun ble forgiftet ved et uhell.

Madsen har tidligere nektet for å ha rørt liket bortsett fra å kaste det til sjøs, men dansk politi opplyste i oktober at siktelsen mot ham var utvidet til å omfatte seksuell omgang under særdeles skjerpende omstendigheter. Dette grunnet stikkskader hun er påført i underlivet.

Madsen erkjenner ikke å ha drept Wall. Han nekter også for å hatt seksuell omgang med henne, og forklarer at parteringen var en panikkhandling.

Den store jakten

Klokka 03.39 den 11. august mottok politiet i København en urovekkende henvendelse. Ubåten «Nautilus» var forsvunnet.

Snaut sju timer seinere fant de en synkende ubåt, hvorpå dens oppfinner Peter Madsen ble reddet opp fra havet.

Det tok flere måneder før etterforskerne fant hele kroppen til Wall.

Store geografiske områder og kraftige havsstrømmer bidro til en svært vanskelig leteaksjon. Madsen hadde spent fast stålstenger på Kim Walls kroppsdeler før han kastet dem på på sjøen i Køge Bugt utenfor København.

Den prisbelønte journalisten Kim Wall, med erfaring fra New York Times, The Guardian og magasinet TIME, hadde planer om å skrive reportasje om Madsen, som ønsket å bli første privatperson til å nå verdensrommet for egen maskin.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!