Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om lovendring etter Torgersen-tap

Fredrik Fasting Torgersens forsvarer, advokat Erling Moss, ønsker lovendring, etter at Borgarting lagmansrett fredag avviste klientens begjæring om gjenopptagelse av drapssaken fra 1958.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at lagmannsretten til en viss grad fravek konklusjonen til Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) i forbindesle med vurderingen av det såkalte tannbeviset.

De to britiske rettsoppnevnte tannsakkyndige mener det er meget sannsynlig at bittet i den drepte jentas bryst stammer fra Torgersen. DRK har en noe svakere konklusjon, nemlig sannsynlig, og utelukker ikke en annen gjerningsmann.

Advokat Moss ber i et brev til lagmannsretten og DMK at sistnevntes formann, Bjørnar Olaisen, bør ta et initivativ overfor Justisdepartementet - og foreslå en lovendring som går ut på at domstolen ikke kan fravike kommisjonens anbefalinger i den omfeltes eller tiltaltes disfavør.

- Dette under forutsetning av at DRK er enig i at lagmannsretten ikke har fulgt kommisjonens anbefalinger i Torgersen-saken, konkluderer Moss.

Det foreligger fem uttalelser fra rettsoppnevnte sakkyndige om det såkalte tannbeviset.

Foruten de to britene konkluderte to norske tanneksperter i 1958 med at det var overveiende sannsynlig at bittet stammet fra Torgersen. Det samme gjort en ny norsk rettsoppnevnt tannsakkyndig i 1974, første gang Torgersen forsøkte å få saken gjenopptatt.

Bare erklæringen fra britene er forelagt Den rettsmedisinske kommisjon. Moss mener at det er en lovstridig feil at erklæringene fra de tre nordmenene ikke er forelagt kommisjonen.

Nå ber han om at dette blir gjort, slik at Høyesteretts kjæremålsutvalg får DMKs vurderer av også disse første erklæringene.