Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om mer hjelp

DALAN SANG (Dagbladet): Mens amerikanske B 52-fly teppebomber fronten nord for Kabul, ber Nordalliansens leder om mer hjelp - i form av kuler og krutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må ha mer bomber, ber den politiske lederen i Nordalliansen, Yonus Qanuni.

- Bombene hjelper, men de er ikke nok. For å slå Taliban fra bakken, trenger vi først og fremst mer ammunisjon, sier Qanuni, som formelt er Nordalliansens innenriksminister.

Sammen med alliansens militære leder, General Moramed Fakhim, sitter han med den reelle makten.

- I tillegg mangler vi artilleri, sier Qanuni, inntullet i et stort ullsjal. Rundt ham står vakter med lommelykter og kalasjnikover. For selv ikke en innenriksminister har strøm i Pansjirdalen i Afghanistan.

Transporttrøbbel

Nordalliansen får hjelp fra lufta til å slå ut erkefienden, Taliban, men det drøyer med annen militær hjelp. Problemet er transporten. Den eneste forsyningslinjen, er nå delvis vinterstengt. De få helikoptrene Nordalliansen disponerer, har ikke nok kapasitet til å frakte all ammunisjonen de trenger. Qanuni opplyser at amerikanerne har gitt dem tre helikoptre til, men at de står fremdeles på en base i Tadsjikistan.

- Vi venter på at den nye flyplassen her skal bli ferdig, sier Qanuni og bekrefter at en håndfull amerikanske eksperter besøkte den uferdige flyplassen samme formiddag, og at amerikanerne kommer til å bruke den til å sende inn forsyninger, når neste fase av krigen - bakkekrigen - kan starte.

- Vi håper den vil stå ferdig om en uke eller to, sier han. Den nye flyplassen skal erstatte Bagram flyplass, og vil i motsetning til den være utenfor rekkevidde av Talibans artilleri.

Vi møter Yonus Qanuni ved innenriksministeriet ved inngangen til Pansjirdalen. Bygningen er nærmest bygd inn i en klippe som rager bratt opp mot himmelen, og det er en høy mur rundt. Vi blir sjekket nøye av sikkerhetsvaktene.

Før ramadan

Qanunis forløper, den karismatiske gerlijalederen Ahmed Shah Massoud, ble drept i et attentat utført av egyptiske terrorister som utga seg for å være journalister, to dager før terrorangrepet i USA. Nå er Nordalliansen nøye med sikkerheten, og fotografens kameraer blir sjekket.

- Når hjelpen kommer, er det ikke lenge før vi flytter fronten sørover. Vi kommer til å starte før ramadan begynner, lover Qanuni.

Ramadan er den muslimske fastemåneden, som begynner 17. november. Det er en hellig måned, men Nordalliansen har bedt Amerika om å fortsette luftangrepene gjennom ramadan.

- De kan ikke stanse og risikere at Taliban rekker å omgruppere seg og smugle inn nye våpen fra Pakistan, sier Qanuni, og advarer mot det han kaller et dobbeltspill fra pakistanerne.

- På den ene siden støtter de USA, på den andre supplerer de Taliban med våpen. Bare ved å presse Pakistan kan USA forkorte terroristenes liv.

Qanuni sier han håper de er ute av Afghanistan før utgangen av fastemåneden.

- Dersom alt går etter planen, kan jeg gå i en moské i Kabul og feire slutten på fasten. Og da vil jeg ikke at det skal sitte en talibaner i moskeen sammen med meg, sier han.

SJEF FOR NORDALLIANSEN: Yonus Qanuni.
BØNN FOR BOMBER: Alle møter fram for å delta i fredagsbønnen i landsbyen Bazarak i Nord-Afghanistan.
Hele Norges coronakart