Ber om mer kjemikalier

GARDERMOEN (Dagbladet): Gardermo-sjef Nic. Nilsen er enig i kritikken fra flygerforbundet: Gardermoen må få tillatelse til å bruke mer kjemikalier for å trygge sikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et omfattende problem både for sikkerhet og ruteavvikling. Vi er inne i en dialog med Statens Forurensningstilsyn (SFT) om utvidelse av kvotene for kjemikaliebruk i samband med avising av rullebanen og taksebaner, sier Nic. Nilsen.

I løpet av sommeren kommer anleggsmaskinene på nytt til å rulle over hovedflyplassen. Formålet er å utbedre rullebanene slik at en kan bruke mer kjemikalier. Det må bygges kanaler som gjør at kjemikaliene ikke siver ned i grunnvannet. Hvordan dette arbeidet skal organiseres er foreløpig uklart. Ombyggingen er heller ikke kostnadsberegnet.

- Sikkerheten er ikke tilfredsstillende når været er rundt frysepunktet. Dette har vi tatt konsekvensen av. Vi kan ikke stenge flyplassen hver gang temperaturen er rundt null, sier Nilsen.

I går offentliggjorde Dagbladet innholdet i en rapport fra Norsk Flygerforbund. Leder Harald Stephansen i flygerforbundet mener at de glatte rullebanene utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko. Han frykter at det må skje en alvorlig ulykke før politikerne reagerer. Nilsen tar rapporten fra flygelederne svært alvorlig.

- Alvorlig

- Jeg føler vi har en god dialog med flygerne. Dersom de føler seg utrygge på Gardermoen er vi nødt til å ta det alvorlig, sier direktøren.

Ledelsen ved hovedflyplassen jobber nå intenst for å få utvidet det den mener er svært strenge kjemikaliegrenser.

- Vi er nødt til å få lov til bruke kjemikalier over større områder. SFT må være innstilt på at vi muligens må øke kvotene.

- Kan du garantere at det er trygt å fly fra Gardermoen?

- Ja. Problemene med glatte taksebaner er mest alvorlig for trafikkavviklingen, sier Nilsen.

Bekymrede

Passasjerer Dagbladet møtte i avgangshallen på Gardermoen i går syntes ikke det var noe artig å sette seg i flyet med avisoppslagene i bakhodet.

- Dette var nok det siste jeg hadde lyst til å lese før jeg skulle fly hjem, sa Mona Lindgren (25), som var på vei til Bergen.

- Det er skremmende å tenke på at sikkerheten er dårlig over et år etter at flyplassen åpnet, sa Tove Ramstad (24) og Arild Pedersen (27), som var på vei til Stavanger.