Norges største overgrepssak:

Ber om mildest mulig straff

- Vi har mange ganger hørt at det ikke finnes strenge nok straffer for slike folk. Det er imidlertid ikke lengst mulig straff som er viktig i denne saken, sier advokat Gunhild Lærum.

TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak Foto: PrivatVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): I høyhalset grå genser, jeans og joggesko inntok tiltalte i norgeshistoriens mest omfattende overgrepssak benken for siste gang i Nedre Romerike tingrett fredag.

Torsdag la aktoratet ned påstand om 16 års fengsel for 26-åringen som har stått tiltalt for nettovergrep mot 268 gutter samt flere tilfeller av voldtekt av flere av dem. I dag la forsvarer Gunhild Lærum ned sin påstand.

- Vår klient fordømmer seg selv, og de handlinger han har begått, innledet Lærum sin prosedyre på siste dag av rettssaken.

De siste tre månedene har en tidligere fotballdommer i 20-åra stått tiltalt for nettovergrep mot 268 gutter i alderen ni til 18 år. Ved å utgi seg for å være ei jente ved navn «Sandra» og lure ofrene til å tro at de var kjærester, ble flere av dem lokket til å sende seksualiserte bilder og videoer av seg selv.

Andre ble lovet penger, snus, mobiltelefoner eller gavekort for å møtes, hvorpå de ble utsatt for overgrep.

- Mildest mulig

- Vi har mange ganger hørt at det ikke finnes strenge nok straffer for slike folk. Det er imidlertid ikke lengst mulig straff som er viktig i denne saken, men en straff som gjør at tiltalte ikke begår slike handlinger igjen, sier Lærum og legger ned påstand om mildest mulig straff for 26-åringen.

FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Noe av årsaken spriket i påstandene om fengselsstraff, er at Lærum mener det foreligger for lite forskning og dokumentasjon innen fornærmedes belastning som følge av nettovergrep samt at ingen av de fysiske overgrepene ble gjort mot gutter under 16 år.

- Aktoratets påstand er noe streng. Men det er ingen tvil om at han skal ha en lengre fengselsstraff. Det er viktig at straffen ikke blir så lang at han ikke kan fungere som en vanlig borger når han kommer ut. Tiltaltes aktivitet har vært svært omfattende, men selv de mest alvorlige postene er ikke av de groveste, sier Lærum.

- Har endret seg

Advokaten ba samtidig retten om ikke å la seg rive med av følelsene de har fått underveis i rettssaken, hvor flere gutter har fortalt om overgrep både på nettet og fysisk. Hun understreker også at tiltalte er klar over sakens alvorlighetsgrad.

- Han sa selv at den aktiviteten han har drevet med, er samfunnets søppel. Han hadde diagnosen pedofili på gjerningstidspunktet, men dette kan avlæres, sier forsvareren, og legger til:

- Tiltalte angrer veldig, og bruker mye tid på å prøve å forstå det han har gjort. Vi ber retten legge vekt på den endringen han har gjennomgått i fengselet. Faren for tilbakefall er ikke særlig nærliggende flere år fram i tid.

Avslutningsvis understreket tiltalte nok en gang sin anger.

- Jeg er og vil for alltid være lei meg for de handlingene jeg har påført de fornærmede. De har ingen som helst skyld i dette, sier 26-åringen.

Ifølge dommer Maria Engøy Duna vil han få sin dom før sommerferien.

Over én million meldinger

Tiltalen på 81 sider viser systematisk utnyttelse av unge gutter. Tiltalte har selv erkjent straffskyld for tilnærmet alle punkter. Til tross for omkring to års omfattende arbeid, har ikke politiet klart å identifisere alle de fornærmede.

Selv om 268 gutter er navngitt i tiltalen, skal det totale antallet fornærmede være 458 - 372 av dem i Norge, 75 i Sverige og 11 i Danmark. Etterforskningen med navnet «Operasjon Sandra» er den største Øst politidistrikt noen gang har hatt innen sedelighet.

- Noen personer kan ha hatt flere brukerprofiler, men totalt har vi sett at tiltalte har kontaktet 15 000 profiler. Det er beslaglagt chatlogger med totalt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over 2,5 år, sa etterforskningsleder Vemund Eggen Sæther i starten av rettssaken.

Grove overgrep

Kontakten med guttene skal mannen blant annet ha fått via Tinder og videre på chatteappene KIK og LINE. Flere av guttene møtte tiltalte på oppfordring fra «Sandra». Flere av møtene endte med grove seksuelle overgrep.

Da en av gutten i rettssakens første uke forklarte seg om møtet, fortalte han om hvordan tiltalte hadde plukket ham opp på en togstasjonen utenfor Oslo en vinterdag i 2016. Derfra kjørte de til boligen hvor den tidligere fotballdommeren bodde.

Kort tid etter at de kom fram, startet de seksuelle overgrepene som ble filmet.

- Vi lagde rundt 90 filmer på 20-30 sekunder. Det varte i fem-seks timer. Seinere ble filmene sendt over til «Sandra», forteller fornærmede, som selv trodde han på et eller annet tidspunkt skulle få møte jenta han hadde et slags kjæresteforhold til på nettet.