Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om millioner for å få ned ventetida for familiene

Grenseløs Kjærlighet er redd utvisningssaker blir prioritert høyere enn familieinnvandring.

SPENT:  I Dagbladet tirsdag kan du lese om Raheel Khan (30) fra Oslo, som brått opplevde at UDI doblet saksbehandlingstiden for konas familiegjenforening fra ni til atten måneder kort tid etter at hun ble gravid. Nå mener Trond Botnen (innfelt) i foreningen Grenseløs Kjærlighet at regjeringen må punge ut for å få ned ventetiden. Foto: Torun Støbakk/privat
SPENT: I Dagbladet tirsdag kan du lese om Raheel Khan (30) fra Oslo, som brått opplevde at UDI doblet saksbehandlingstiden for konas familiegjenforening fra ni til atten måneder kort tid etter at hun ble gravid. Nå mener Trond Botnen (innfelt) i foreningen Grenseløs Kjærlighet at regjeringen må punge ut for å få ned ventetiden. Foto: Torun Støbakk/privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden regjeringsskiftet i 2013 har saksbehandlingstiden i familieinnvandringssaker skutt i været i UDI - delvis fordi regjeringen har prioritert utvisningssaker høyere enn før. 

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen satt av 20 millioner kroner ekstra til UDI. Pengene skal gå til å korte ned saksbehandlingstiden i utvisningssaker og familieinnvandringssaker.

Det er ikke nok, mener leder Trond Botnen i foreningen Grenseløs Kjærlighet. Han har regnet på hva som skal til for å redusere gjennomsnittlig saksbehandlingstid til seks måneder i løpet av 2016. 

- Vi mistenker at mesteparten av de 20 millionene går til raskere utvisning i stedet for raskere familiegjenforening. Derfor trengs det 20-25 millioner i tillegg, øremerket familiegjenforening, sier Botnen. 

Ber om millioner Han mistenker dessuten at høstens store økning av asylsøkere kan påvirke familieinnvandringsstiden, siden de nye landsmennene kanskje også vil søke om familiegjenforening. 

LES OGSÅ: 13.000 familier venter på UDI

Desto større er da grunnen til at regjeringen bør bevilge mer penger til formålet nå i stedet for å måtte gjøre et kjempeløft i 2017, mener Botnen.  

- Vårt tall er basert på at alle som kommer til landet ikke fører til noen vesentlig økning i løpet av neste år, så egentlig burde man nok justert opp tallene enda mer, sier Botnen.  

Stortinget bevilget senest i revidert nasjonalbudsjett for inneværende år ekstra penger for å få ned saksbehandlingstiden i familieinnvandringssaker.

- Ikke godt nok Likevel er saksbehandlingstiden omtrent bare en uke lavere enn den var i mars i år - og UDI sier de er usikre på om de klarer instruksen fra Justisdepartementet om å redusere ventetiden i 2015. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet kan heller ikke love noen rask bedring. 

- Målet er å få ned gjennomsnittlig saksbehandlingstid til seks måneder slik det var i 2013, men om det skjer i løpet av 2016 gjenstår å se, sier han til Dagbladets papirutgave tirsdag.

Det er ikke godt nok, mener Botnen.  
- Nå vet alle at antallet søknader vil øke på grunn av alle Syria-flyktningene. Da må man ikke vente med å gi mer ressurser til søknadene kommer. Da er det fornuftig å bevilge gradvis mer nå, sier Botnen. 

Vurderer proposisjonen Kallmyr er enig i at økningen  i asylsøkere kan komme til å påvirke pengepotten som er bevilget til nå. 
I Dagbladet i dag sier Kallmyr at regjeringen vil vurdere om det skal settes av ekstra midler til formålet i tilleggsproposisjonen som blir lagt fram neste uke. 

- Det er selvfølgelig bra at han sier det. Så får vi se når den kommer hva det betyr i faktiske tall, eller om det fortsatt er for lite, for seint. 

Blant landene som har lengst saksbehandlingstid nå, er Pakistan. I Dagbladet tirsdag kan du lese om Raheel Khan (30) fra Oslo, som brått opplevde at UDI doblet saksbehandlingstiden for konas familiegjenforening fra ni til atten måneder kort tid etter at hun ble gravid. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!