Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever innsyn i hemmelige dokumenter

Ber om møte-svar fra Hauglie

Stortinget krever å få se hittil hemmeligholdte saksdokumenter i Nav-saken. I tillegg stilles en rekke spørsmål til statsminister Erna Solberg (H).

HEMMELIGE PAPIRER: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber samlet om innsyn i hittil hemmeligholdte dokumenter i Nav-saken. Det kommer fram i et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
HEMMELIGE PAPIRER: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber samlet om innsyn i hittil hemmeligholdte dokumenter i Nav-saken. Det kommer fram i et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Vi er blitt enige om å sende en mengde nye spørsmål, sier saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til Dagbladet.

I komiteens møte tirsdag ettermiddag ble det bestemt at også statsminister Erna Solberg skal spørres ut om egen befatning med og håndtering av Nav-saken.

I tillegg gjøres det nye forsøk på å komme nærmere hva som ble sagt i møtet mellom Nav-sjef Sigrun Vågeng og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) den 25. oktober.

Ikke referat

Som Dagbladet har fortalt ble det ikke ført referat fra flere møter som anses som viktige for å komme til bunns i Nav-saken. Det medga Arbeidsdepartementet åpent i sine omfattende svar til Stortinget i forrige uke.

«Det har vært gjennomført flere møter om trygdeforordningen artikkel 21 mellom departementet og direktoratet etter at direktoratet henvendte seg første gang til departementet om mulig feil praktisering. Det er ikke utarbeidet referater fra disse møtene», heter det i et svar på et av spørsmålene fra SV.

Men sakspapirer finnes, selv om det ikke er et formelt referat. Aftenposten har nemlig søkt innsyn i relevante dokumenter som omhandler det aktuelle møtet 25. oktober, men begjæringen er avvist av departementet.

«Saksdokumenter som omfattes av ditt innsynskrav er unntatt offentlighet, jf. offentleglova § 14 første ledd. Meroffentlighet er vurdert», heter det i avslaget.

Det aktuelle møtet vurderes som viktig fordi det skal ha vært første gang ansvarlig statsråd Anniken Hauglie og Nav-direktør Sigrun Vågeng møttes ansikt til ansikt for å diskutere det som senere er blitt kalt Nav-skandalen.

Følger opp

Nå ber en samlet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om å få se saksdokumentene som departementet holder hemmelig.

«Komiteen ber om å få oversendt disse dokumentene, om nødvendig unntatt offentlig innsyn», heter det i et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie, som Dagbladet har fått tilgang til.

Komiteen ber også om å få oversendt lignende dokumenter fra alle andre relevante møter mellom departementet og direktoratet etter at alarmen gikk.

Komiteen viser til praksis om oversendelse av dokumenter i den betente saken om håndteringen av omorganiseringen i SSB, der lignende innsyn blir gitt.

Spørsmål til Solberg

I tillegg til innsynskravet fra Stortinget blir en mengde nye spørsmål rettet mot arbeidsminister Hauglie, justisminister Kallmyr - og statsminister Erna Solberg.

Det varslet saksordfører Eva Kristin Hansen overfor Dagbladet allerede i helga.

OMFATTENDE MATERIALE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) må enda en gang levere fra seg informasjon om NAV-skandalen til Stortinget. Reporter: Torun Støbakk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Denne saken omfatter nå flere departementer og flere statsråder enn arbeidsminister Anniken Hauglie. Da er det naturlig å bringe inn statsministeren. Det er snakk om overgrep mot enkeltmennesker fra mange hold, sa hun.

Flere av de mest sentrale spørsmålene til statsministeren kommer fra SV.

- Det er viktig å vite hva regjeringssjefen mener om at det har gått så lang tid fra de første opplysningene kom, til det ble slått alarm. Det later til å ha gått ca. to måneder fra det skjedde, til statsministeren ble orientert. I denne perioden ble folk urettmessig fengslet, sier SVs Freddy André Øvstegård til Dagbladet.

- Kan Erna Solberg stå for denne sendrektigheten, følger han opp.

Statsministeren forberedt

Da Dagbladet traff statsminister Erna Solberg i Madrid på søndag sa hun at hun var forberedt på at det ville komme spørsmål om hennes involvering i Nav-skandalen.

Hun vil bli bedt om å møte til kontrollhøring på Stortinget om Nav-skandalen 9. januar. Selve programmet for høringen og lista over hvem som skal inviteres, blir bestemt på kontrollkomiteens saksforberedende møte mandag 9. desember.

- Jeg ble ikke gjort klar over Nav-saken før 19. oktober, gjentok statsministeren overfor Dagbladet i helga.

Både Arbeiderpartiet og SV har fortalt Dagbladet at de ønsker svar på hva Erna Solberg foretok seg da hun i juni i år fikk beskjed om praksisendringen i Nav.

- Opposisjonen retter pekefingeren i større grad mot deg nå?

- Jeg registrerte at Nav gjorde en endring knyttet til korttidsytelser på et tidligere tidspunkt, men er snakk om en regelendring som jeg husker at jeg på et tidspunkt så. Informasjon om denne saken fikk jeg 19. oktober, sa Solberg, som framholder at hun anser det som naturlig å bli stilt spørsmål om saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media