Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om nåde for dødsdømt brite i Kina

Familien hevder at familiefaren Akmal Shaikh trodde han var på vei til å bli popstjerne, mens han i virkeligheten var med på å smugle heroin.

 Skal henrettes : Den 53 år gamle briten Akmal Shaikh skal etter planen henrettes i Kina i morgen, etter at han ble tatt for smugling av heroin. Foto: Scanpix/afp
Skal henrettes : Den 53 år gamle briten Akmal Shaikh skal etter planen henrettes i Kina i morgen, etter at han ble tatt for smugling av heroin. Foto: Scanpix/afp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den britiske statsborgeren Akmal Shaikh (53) ble dømt til døden i 2008 for narkotikasmugling, etter å ha blitt pågrepet med en koffert med fire kilo heroin på reise til byen Urumqi vest i Kina i 2007.

Han skal etter planen henrettes i Kina i morgen, og i dag kom slektninger av den drapsdømte trebarnsfaren  med en siste bønn om nåde til kinesiske myndigheter.

- Vi ber ikke om spesiell behandling av Akmal fordi han er britisk, men av den enkle grunn at vi er en familie som er knust av muligheten for å miste vår sønn, vår bror, vår far, vår fetter, sier familien ifølge britiske Daily Mail.

- Jeg vil gjerne være håpefull, men det ser ut til at tida renner ut, sier hans datter Leilla Horsnell (31) til BBC.


Også statsminister Gordon Browns har flere ganger kommet med personlige appeller til kinesiske myndigheter om å spare mannens liv, men de er allerede avslått.Skulle bli popstjerne

Familien, britiske diplomater og menneskerettighets-organisasjoner har beskyldt Kina for ikke å ha tatt hensyn til Shaikhs ustabile mentale helsetilstand under rettssaken, slik loven krever.


Menneskerettighets-

På banen: Storbrittanias statsminister Gordon Brown har fått avlsag på sin appell til Kinesiske myndigheter om å stanse henrettelsen. Foto: REUTERS/Alastair Grant/Pool
På banen: Storbrittanias statsminister Gordon Brown har fått avlsag på sin appell til Kinesiske myndigheter om å stanse henrettelsen. Foto: REUTERS/Alastair Grant/Pool Vis mer

organisasjonen Reprieve hevder at de har medisinske bevis for at Akmal Shaikh reiste til Kina med en vrangforestilling om at han skulle bli popstjerne. Daily Mail skriver at Shaikh fortalte offiserene som arresterte ham at han kom til Kina for å opptre med en sang om verdensfred, etter å ha blitt overtalt av en mann kalt Okole.


Shaikhs familie ber i en uttalelse om at en fullstendig psykisk helseutredning av Shaikh blir foretatt, og om forståelse for at han ikke kan regnes som skyldig etter kinesisk lov.

Henrettes i morgenMen kinesiske myndigheter sier saken er fulgt i overensstemmelse med kinesisk lov.

- Den tiltaltes rettigheter har blitt respektert på alle punkter under hele prosessen, sier en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge Ntb.

Henrettelsen er satt til tirsdag morgen, og dersom familiens siste bønn til president Hu Jintao ikke blir tatt til følge, blir Shaikh den første personen med statsborgerskap i et europeisk land som henrettes i Kina på 50 år.

Ifølge Amnesty International henrettes det flere mennesker i Kina hvert år enn i alle andre land som praktiserer dødsstraff til sammen. 

Mentalt syk: Menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve hevder at Akmal Shaikh var psykisk syk da han ble tatt med 4 kilo heroin i baggasjen. De kjemper nå for å stoppe henrettelsen, og ga ut dette bildet av den britiske statsborgeren i oktober. Foto: AFP
Mentalt syk: Menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve hevder at Akmal Shaikh var psykisk syk da han ble tatt med 4 kilo heroin i baggasjen. De kjemper nå for å stoppe henrettelsen, og ga ut dette bildet av den britiske statsborgeren i oktober. Foto: AFP Vis mer