Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om nåde fra presidenten

Moland og French sender følelsladd brev.

SENDER BREV: Tjostolv Motland (t.v) og Joshua French ber ydmykt Kongos president, Joseph Kabila, om nåde for deres dødsdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
SENDER BREV: Tjostolv Motland (t.v) og Joshua French ber ydmykt Kongos president, Joseph Kabila, om nåde for deres dødsdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I brevet, som Dagbladet har lest, legger de fram sin versjon av saken. De to dødsdømte nordmennene forklarer hvilken belastning dommene er for dem selv og familiene hjemme i Norge. Moland og French håper denne sterke, personlige appellen kan gjøre at president Joseph Kabila vil oppheve dødsdommene og gi dem friheten.

«I henhold til Deres Høyhets konstitusjonelle myndighet ber jeg Dem ydmykt om å vise nåde i forhold til min dødsdom.»

Slik starter brevet Tjostolv Moland og Joshua French nå vil sende til Kongos president.

Ydmykt Moland og French beskriver så hvordan dødsdommene og det drøye året i fengsel i Kongo har tæret på deres egen og familiens mentale og fysiske helse, og sier president Kabila er deres eneste
håp.

De skriver at dommen er basert på en misforståelse og bedyrer at
de ikke har noen skyld i at deres sjåfør ble drept.

De beskriver også sitt nære forhold til sin egen familie.

— Familien har en sterk posisjon i Kongo, og brevet er formulert i tråd med kongolesisk tradisjon, forklarer advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

Brevet er skrevet i en svært ydmyk tone der de to legger sin skjebne i presidentens hender.

Dilemma De to skriver også om hvorfor de av hensyn til sine familier har tatt det vanskelige valg å ikke anke dødsdommene de fikk 10. juni.

Moland og French ber til slutt om at dødsdommene gjøres om til livsvarig fengsel — om presidenten ikke kan benåde dem.

De skal nå underskrive på hver sin utgave av brevet, som så skal godkjennes av forsvarer Guillaume Likwela og sendes til president Kabila og justisminister Emanuel-Janvier Luzolo, samt til den øverste sjefen for Kongos militære justisvesen.

President Kabila ble innsatt i 2001, etter at forgjengeren, faren Laurent Kabila, ble drept. Han har myndighet til å benåde alle dømte. Men da må fangen selv sende et brev og be om benådning — noe French og Moland nå gjør.

— Brevet er deres personlige benådningsbrev. Det er ikke umulig at de kan bli satt fri, sier Kongofangenes bistandsadvokat, Morten Furuholmen, til Dagbladet.

SKREV BREV: Advokat Morten
Furuholmen har skrevet brev til
President Joseph Kabila der han
ber presidenten om å benåde Tjostolv
Moland og Joshua French.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
SKREV BREV: Advokat Morten Furuholmen har skrevet brev til President Joseph Kabila der han ber presidenten om å benåde Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

Han har formulert brevet i samarbeid med French og Moland selv og den britiske hjelpeorganisasjonen Reprieve.

Jubileum Organisasjonen har også orientert britisk UD om brevet.

Furuholmen har oversendt brevet til norsk UD og bedt om at de sender et støttebrev til Kabila der Norge støtter bønnen om benådning.

UD vet ennå ikke om de vil sende et slikt støttebrev.

— Vi har mottatt et brev fra advokat Furuholmen i dag. Nå vil vi sammen med Justisdepartementet vurdere hvordan vi vil svare på det, er alt UDs talskvinne Marte Lerberg Kopstad vil si.

Dagbladet er kjent med at det er norske diplomater som har anbefalt Furuholmen å benytte seg av muligheten jubileet for Kongos uavhengighet fra Belgia representerer.

30. juni er det 50 år siden DR Kongo ble en selvstendig nasjon. I forbindelse med slike jubileer er det vanlig at presidenten benytter sin grunnlovfestede rett til å benåde fanger.

Mathilde Moland, Tjostolv Molands mor, skal komme til Kongo i dag. Hun har med seg et annet benådningsbrev, som til helga skal overrekkes Kabilas kone, Marie Olive Lembe di Sita.

FÅR BREV: President Joseph Kabila kan benåde nordmennene. Foto: AFP Photo/Khaled Desouki/Scanpix
FÅR BREV: President Joseph Kabila kan benåde nordmennene. Foto: AFP Photo/Khaled Desouki/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!