Ber om ny gransking

Pårørende etter Partnair-ulykken i 1989, som krevde 55 menneskeliv, ber innstendig om at granskingen blir gjenopptatt. - Det er fortsatt en del steiner i denne saken som ikke er snudd, sier Leif Stavik (62) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg får ikke fred i sjela min før jeg får et ordentlig svar på hva som skjedde med min mann, sier 71-årige Marit Thorvaldsen. Hennes mann er blant de fem omkomne som aldri ble funnet.

- Myndighetene gadd ikke engang å etterlyse mannen min gjennom Interpol, sier Thorvaldsen.

- Hvert år tar jeg en tur i en motorbåt og legger noen roser på havet. Jeg har ingen grav, jeg, vet du, sier Oslo-kvinnen.

Juridisk kamp

I går satt Thorvaldsen ringside i Oslo byrett sammen med Leif Stavik som mistet sin bror da den 36 år gamle Convair 580-maskinen styrtet i havet nord for Hirtshals 8. september 1989.

Thorvaldsen og Stavik ble vitner til tvillingbrødrene Terje og Rolf Thoresens (55) juridiske kamp for å få lov til å saksøke Forsvarsdepartementet.

Thoresen-brødrene har brukt kjempebeløp på å skaffe beviser fra svenske eksperter som de mener kan bevise at et norsk F-16-jagerfly i overlydsfart forårsaket katastrofen.

- Meningsløst

- Det synes som havarikommisjonen ikke har gått nøye nok inn på dette. Det er merkelig, sier Thorvaldsen.

Staten på sin side vil ikke diskutere påstandene. Regjeringsadvokaten mener erstatningskravet er foreldet, og at de samme påstandene for noen år siden ble framsatt i et søksmål som seinere ble trukket.

Thoresen-brødrene framholder at søksmålet ble trukket fordi de ville skaffe sterkere beviser.

De pårørende oppfatter den juridiske kampen som meningsløs:

- Alt er snakk om penger. Hvis du bare er rik, så kan du skaffe deg svar på det meste. Vi som er pårørende reagerer på at norske myndigheter ikke har gjort alt de har kunnet for å gi oss det endelige svaret på hvorfor flyet styrtet. Vi snakker jo om den verste flyulykken i Skandinavia, sier Marit Thorvaldsen.

- Etter ulykken sa politikerne at alt skulle bli gjort for å finne svarene. Etter snart tolv år står vi fortsatt her og har flere spørsmål enn svar. Kan ikke snart noen ta seg sammen, manne seg opp og finne svarene? spør kvinnen.

Marit Thorvaldsens (71) mann ble aldri funnet etter flystyrten i Skagerrak i 1989. I går satt hun på tilhørerbenken i Oslo byrett sammen med Leif Stavik (62) som mistet sin bror. Begge ber myndighetene gjenoppta granskingen av Partnair-ulykken. Foto: EIVIND PEDERSEN