REAGERER STERKT: Hans Fredrik Grøvan (KrF) ber nå om ny høring om forsvarssalgene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
REAGERER STERKT: Hans Fredrik Grøvan (KrF) ber nå om ny høring om forsvarssalgene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Ber om ny kontrollhøring med beltevogner inkludert

Medlemmer av kontrollkomiteen reagerer kraftig på nye avsløringer. Hans Fredrik Grøvan (KrF) vil be om ny høring i «Nigeriabåt-saken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sentrale mendlemmer i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite reagerer kraftig på nye avsløringer rundt salget av overskuddsmateriell fra Forsvaret.

I helgen kunne Dagbladet avsløre hvordan norske militære beltevogner havnet i Sudan, og hvordan verken Utenriksdepartementet, Tollvesenet eller PST varslet Forsvaret at de drev handel med en mistenkt, tiltalt og til slutt fengselsdømt våpenhandler.

- Jeg reagerer sterkt på unnfallenheten i oppfølgingen av den norske eksportkontrollen. Og at vi har sett mellom fingerene med et slikt salg som kan ha gått rett til militære formål i Sudan, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

- Ny høring Nå  vil han inkludere beltevognene til Sudan i granskingen av norske marinefartøy til Nigeria. Grøvan har tidligere uttalt at han også ønsker å inkludere eksporten av tidligere militære lastebiler til  Eritrea i denne kontrollsaken. Forrige uke konkluderte komiteen at de vil be om flere opplysninger fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide før de beslutter om det blir ny høring i saken. Men etter helgens avsløringer er ikke Grøvan i tvil.

- Jeg vil nå be om en ny høring i saken. Dette føyer seg inn i en rekke av marinebåter til Nigeria, lastebiler til Eritrea og så får vi dette på toppen. Det forteller at oppfølgingen av regelverket har vært preget av unnfallenhet, sier han.

Brende må svare Under kontrollhøringen om Nigeria-båtene i april frikjente utenriksminister Børge Brende sitt departement. Helgens avsløring utfordrer dette bildet.

- Det som framkommer i artikkelen er alvorlig, og det viser et system som ikke på tilfredstillende måte følger det regelverket som stortinget har bestemt, sier Komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Han sier komiteen nå vil prøve å komme til bunns i hva som er skjedd og hvorfor det er blitt slik. Nå vanker det nye spørsmål på bordet til statsrådene. Flere av komitémedlemmene vil på nytt kalle dem inn på teppet.

NY AVSØRING: I helgen kunne Dagbladet avsløre at norske beltevogner havnet i Sudan, og at Forsvaret fortsatte handelen med selskapet som ble dømt for det. Faksimile: Dagbladet 19. september 2015
NY AVSØRING: I helgen kunne Dagbladet avsløre at norske beltevogner havnet i Sudan, og at Forsvaret fortsatte handelen med selskapet som ble dømt for det. Faksimile: Dagbladet 19. september 2015 Vis mer

- Et sentralt spørsmål er hvordan eksportkontrollen kan være så forskjellig i Norge fra det den er i USA og EU. Normalt burde Norge ligge på samme linje som EU og USA når det gjelder vurdering av situasjonen i land som Sudan. Slik vi kjenner situasjonen i Sør-Sudan ser jeg ikke noen som helst grunn til at Norge skulle konkludere annerledes enn EU, sier Hans Fredrik Grøvan.

- Må rydde opp - Det er totalt uholdbart. Nå må forsvarsminister og utenriksminister forklare Stortinget hvordan de vil sørge for at dette blir overholdt. Det er svært frustrerende at det er Dagbladet som stadig kommer med nye slike avsløringer, mens de tilsynelatende ikke blir avdekket internt. Dessverre tyder stadig mer på at internkultur, informasjonsflyt og kontrollrutiner i Forsvarsdepartementet og underliggende etater er i utakt med norsk politikk og standarder, sier komitemedlem og MDG-talsmann Rasmus Hansson.

Han reagerer kraftig på at saken verken ble etterforsket i Norge, eller at Forsvaret ble varslet av UD. At Norge omtales som et smutthull når det gjelder eksport av overskuddsmateriell, har han følgende å si:

- Sånn kan vi bare ikke ha det. Forsvarsminister Søreide må rydde, og det fort.

OVERRASKET: Kontrollkomiteleder Martin Kolberg (AP) krever nå flere svar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERRASKET: Kontrollkomiteleder Martin Kolberg (AP) krever nå flere svar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer