- Ber om oppreisning for min klient

65-åringen, som var siktet for medvirkning til drap i Sigrid-saken, ble ikke tiltalt. Nå varsler hans forsvarer, Aase Karine Sigmond, oppreisningssak.

- KJEMPETUNG PROSESS:  Advokat Aase Karine Sigmond representerer den tidligere siktede 65-åringen i Sigrid-saken. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- KJEMPETUNG PROSESS: Advokat Aase Karine Sigmond representerer den tidligere siktede 65-åringen i Sigrid-saken. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 65 år gamle mannen fra Vestby var siktet i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) som forsvant fra Østensjø i Oslo, natt til 5. august i fjor. Hun ble 4. september samme år funnet død i et skogholt i Oppegård. Mannen har vært på frifot etter at han ble løslatt fra varetekt i oktober i fjor.

- Min klient er veldig glad for at tiltalen er droppet. Han har hele tiden sagt at han ikke hadde noe med drapet å gjøre, og fornøyd med at politiet og påtalemyndighetene nå ser det på samme måte, sier Aase Karine Sigmond, 65-åringens forsvarer.
 
Sigmond kritiserer måten politiet har opptrådt i saken.

- Bevisene for pågripelse og fengsling har ikke holdt. Belegget har ikke vært annet enn at han var på feil sted til feil tid, sammen med feil kamerat, sier Sigmond.

- En belastning Politiet mente på sin side det var skjellig grunn til å sikte 65-åringen for medvirkning til drap.

- Det har vært en kjempetung prosess for ham. Han har vært fengslet og sittet 100 timer i avhør. I praksis har politiet fengslet et vitne. Det har vært en belastning for ham å være siktet i en så alvorlig drapssak, sier forsvareren.

Etter ferien skal forsvareren opprette en erstatningssak mot påtalemyndighetene.

- Min klient har tapt mye på å sitte i fengsel. Han har mistet jobben og havnet i økonomisk uføre, og fått en siktelse mot seg. Derfor vil jeg be om oppreisning for de økonomiske tapene som en fengsling har medført, sier Sigmond.

Mannen kan fremdeles bli et sentralt vitne i rettssaken mot 38-åringen, ifølge Sigmond.

- Han er glad for at han ikke lenger er siktet, og må nok forklare seg om det han har observert i den kommende rettsaken mot hans kamerat, sier Sigmond.

- Grundig etterforskning Statsadvokaten vil ikke gå inn på hvorfor siktelsen mot 65-åringen er henlagt etter «bevisets stilling» i stedet for «intet straffbart forhold bevist». Politiet har flere ganger uttrykt at de mener 38-åringen handlet alene, men samtidig ikke utelukket at flere personer kan ha vært medhjelpere.

- Det er gjort en grundig etterforskning mot ham, som ikke leder an til en tiltale, sier statsadvokat Nina Prebe til Dagbladet.

- Men det kan bli etterlatt et inntrykk av at en mistanke ennå henger over ham?

- Det er vanskelig for meg å si noe om det, men saken er altså henlagt for hans del - det blir ingen tiltale, sier Prebe.