Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om penger til heving

Det ble i dag fastslått at det ikke finnes overlevende i «Kursk». Nå begynner jobben med å ta i land de omkomne og å heve u-båten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter vil komme med en internasjonal appell for å skaffe penger til hevinga, opplyser statsråd Ilya Klebanov. Jobben med å få de omkomne ut av vraket og eventuelt heve u-båten, vil trolig ta flere uker, skriver nyhetsbyrået AP.

Det amerikanske forsvarsdepartementet er imøtekommende. De opplyser at de vil vurdere alle ønsker om hjelp fra russerne. Washington tilbød sin hjelp like etter ulykka, men fikk avslag.

Vil ta lang tid

En engelsk u-båtekspert sier til CNN at det videre arbeidet kan bli svært farlig.

- Alternativene er å heve båten eller å ta seg inn i den der den ligger. Å heve den er svært risikabelt - det er ikke bare å plukke den opp fra havbunnen, sier Thomas Withington fra anerkjente King's College i London.

Han understreker at vi ikke vet hvor store skader båten fikk da den smalt i havbunnen. Et hevingsforsøk kan gjøre at båten knekker - med fare for radioaktive utslipp.

Et svensk firma har tilbudt seg å heve Kursk med ballonger. Det kan skje i løpet av den nærmeste måneden dersom russerne ønsker det.

- Prosessen framover vil ta lang tid. Det sikreste kan være å ta ut kroppene og la u-båten bli liggende, sier Withington til CNN.

Fant ett lik

De norske dykkerne avblåste i dag redningsaksjonen etter å ha fastslått at hele u-båten trolig er fylt med vann. En av de 118 sjømennene ble funnet i niende seksjon - rett ved nødluka.

- Liket skal fraktes til overflaten. Redningsmannskap prøver å gripe tak i det med en robotarm, melder den russiske tv-kanalen RTR.

Russland har bedt om norsk hjelp i det videre arbeidet. Norske myndigheter og dykkerselskapet er positive, men understreker at sikkerheten for de norske dykkerne er avgjørende.

Ingen utslipp

De etterlatte som har kommet til Murmansk raser mot myndighetene.

- De har drept guttene, det er alt det er å si om den saken, fortviler Yekaterina Dyachkova mens hun slåss mot tårene.

Forsvarsminister Igor Sergeyev vedgår at russerne kan ha gjort noen feilprioriteringer i etterkant av ulykka, men understreker at forsvaret har fått halvert budsjettet sitt de siste årene.

Han forteller at samtlige av Russlands u-båter av Oscar-typen blir liggende i havn til de vet hvorfor «Kursk» sank. Det er ingen tegn på radioaktive utslipp i havariområdet.

DØDSUBÅTEN: Her ligger Kursk på marinebasen Vidyaevo i mai i år.
FORTVILTE PÅRØRENDE: I dag ble familiene til mannskapet fløyet til Murmansk bare for å få høre at alt håp var ute.