Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om pepperkakefred med Bergen

Jon Lovitch fra New York havnet i en søt og klissete krig med Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Til daglig er Lovitch (38) sjefskokk på historiske Alegonquin Hotel. Men helt siden februar har han i tillegg brukt mer enn 1500 timer hjemme i leiligheten i Bronx i New York på å knuse sin egen pepperkakerekord fra i fjor.

Da laget han 157 hus og fikk Guiness-rekorden for verdens største pepperkakeby. I år er målet 1020 hus som trolig vil gi ham en ny rekord.

Med nisselua på tar han imot Dagbladet for å vise fram resultatet så langt. 970 hus står utstilt på rekke og rad inne i New York Hall of Science.

Her finnes både politistasjon, brannstasjon, skøytebane og glasur i bøtter og spann. Tusenvis av barn kommer til utstillingen for å se på verket hvor han så langt har brukt mer enn 300 kilo med pepperkakedeig, 1,8 tonn med glasur og 350 kilo med godterier.

Sinte bergensere Årsaken til at Lovitch stakk av med verdensrekorden framfor Bergen, som også hevder at de har verdens største pepperkakeby, er at hans by utelukkende består av spiselige produkter slik Guiness krever, mens den bergenske byen har gjenstander som ikke kan spises. 

BAKEMESTER: Jon Lovitch fra New York har Guinness-rekorden for verdens største pepperkakeby. Her viser han den fram i New York Hall of Science. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
BAKEMESTER: Jon Lovitch fra New York har Guinness-rekorden for verdens største pepperkakeby. Her viser han den fram i New York Hall of Science. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

I fjor brøt det derfor ut en søt krig mellom en overrasket Lovitch og hissige bergensere.

- Noen var ganske sinte og overraskende uhøflige. Skal ikke nordmenn være et fredelig folk? Det var tydelig at dette satte sterke følelser i sving. Men jeg har et godt forhold til arrangørene og er til og med blitt invitert over dit. Jeg har fått mange nye venner derfra på Facebook og har et håp om at vi skal få til en fredsavtale i 2015, sier Lovitch og smiler.

- Vakrere - Hvordan vil du vurdere byen i Bergen?

- Utstillingen i Bergen er vakker. Den er for å være ærlig vakrere enn min. Vi kan leve side om side. Det jeg gjør, gir meg verdensrekorden, selv om deres nok er enda større. Det er bare en annen stil. Jeg tror de lett kunne fått verdensrekorden for verdens største juleby eller noe sånt, forklarer Lovitch.

Selv ble han glødende interessert i pepperkakebaking allerede som ungdom.

STAS: Corinne (4) og Aria Brooks (2) beundrer den svære pepperkakebyen i New York Hall of Science. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet .
STAS: Corinne (4) og Aria Brooks (2) beundrer den svære pepperkakebyen i New York Hall of Science. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet . Vis mer

- Jeg deltok i en konkurranse i Kansas og tapte. Konkurrentene brukte alle slags produkter og de laget ikke en gang hus. Så jeg ble irritert og stjal navnet «Gingerbread Lane» og laget min egen utstilling. 21 år seinere holder jeg fortsatt på, forklarer Lovitch.

Ikke opptatt av rekord Når utstillingen er over, gir han bort alle husene.

- Dette er New York. Når du sier ordet gratis, strømmer folk til uansett hva du gir bort. I fjor ga vi bort hele byen i løpet av 20 minutter.

Også neste år planlegger han å bygge en ny by helt på egenhånd.

- Men å ha verdensrekorden betyr egentlig ikke så mye for meg. De nye vennene jeg fikk i Bergen i fjor, lærte meg det. Hvem bryr seg egentlig om hvem som har verdensrekorden. Nå er jeg bare glad for at folk setter pris på dette i førjulstida, sier pepperkakebakeren.

HJEMMELAGET: Jon Lovitch har selv laget alle pepperkakehusene hjemme i leiligheten i Bronx. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet .
HJEMMELAGET: Jon Lovitch har selv laget alle pepperkakehusene hjemme i leiligheten i Bronx. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet . Vis mer
KONKURRENTEN: Pepperkakebyen i Bergen er konkurrenten til Jon Lovitch i New York. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
KONKURRENTEN: Pepperkakebyen i Bergen er konkurrenten til Jon Lovitch i New York. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer