DØDE: Are Talseth (37) var pleietrengende, og måtte ha findelt eller most mat. I april i fjor døde han etter å ha satt en tomat i halsen. Fylkesmannen har konkludert med at Molde kommune ikke har ivaretatt Are Talseth på riktig måte, og ber om at politiet etterforsker saken. Foto: Privat
DØDE: Are Talseth (37) var pleietrengende, og måtte ha findelt eller most mat. I april i fjor døde han etter å ha satt en tomat i halsen. Fylkesmannen har konkludert med at Molde kommune ikke har ivaretatt Are Talseth på riktig måte, og ber om at politiet etterforsker saken. Foto: PrivatVis mer

Ber om politietterforskning etter at Are (37) ble kvalt av tomat

Den pleietrengende 37-åringen Are Talseth døde i fjor. Nå har fylkesmannen konkludert med at helsehjelpen han fikk, ikke var forsvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romsdals Budstikke forteller i dag historien om 37-år gamle Are Talseth (37), som døde etter å ha blitt kvalt av en tomat i 17. april i fjor.

37-åringen var pleietrengende etter en alvorlig trafikkulykke i 2007. De alvorlige hodeskadene, gjorde at den tidligere så aktive 37-åringen mistet evnen til å snakke, gå og spise.

- Are kunne ikke tygge. Derfor måtte han ha findelt eller most mat. Det var det viktigste og første de som hadde ansvaret for ham skulle lære, sier Are Talseths mor, Marit Bergseth til Romsdals budstikke.

17. april i fjor ble familien oppringt med beskjed om at sønnen hadde fått hjertestans, og var kjørt på sykehuset. I telefonen fikk de høre at han hadde satt en tomat i halsen. Are Talseth ble koblet til respirator, men døde ti dager senere, uten å ha kommet til bevissthet.

Ber om politietterforskning Nå har fylkesmannen i Møre og Romsdal konkludert med at systemet Molde kommune hadde bygd opp rundt 37-åringen ikke var forsvarlig. Fylkesmannen har også bedt bedt politiet etterforske saken.

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal, berskriver overfor Romsdals Budstikke saken som en alvorlig systemsvikt.

- Pasienten fikk et fremmedlegeme i halsen, og døde som følge av dette. Opplysningene vi har tilsier at Mode kommune ikke sikret at den personen som var satt til å være til stede sammen med pasienten hadde kompetanse til å utføre grunnleggende hjete og lungeredning, sier Innerdal.

VIL HA SVAR: Ares mor, Marit Bergseth, og hennes mann, Trond Stavik, er frustrerte over informasjonen de har fått om hva som skjedde da Are Talseth døde.
- Vi får ikke svar, ikke innsyn, sier hun. Foto: Torill Skuseth/Romsdals Budstikke
VIL HA SVAR: Ares mor, Marit Bergseth, og hennes mann, Trond Stavik, er frustrerte over informasjonen de har fått om hva som skjedde da Are Talseth døde. - Vi får ikke svar, ikke innsyn, sier hun. Foto: Torill Skuseth/Romsdals Budstikke Vis mer

Han mener det er sterkt kritikkverdig at en person som har vært ansatt i Mode kommunes hjemmesykepleie i flere år ikke kan grunnleggende førstehjelp.

Motstridende forklaringer Saken er oversendt til politiet fordi hendelsesforløpet framstår uklart. Blant annet har heldespersonellet gitt motstridende forklaringer. Én har også endret forklaring i forbindelse med tilsynssaken.

- Politiet må avklare om svikten også kan vurderes opp imot straffelovens bestemmelser, sier Innedal til Romsdals Budstikke.

Rådmann Arne Sverre Dahl i Mode kommune vil ikke kommentere den konkrete saken på grunn av taushetsplikten, men sier at Molde kommune har gjennomgått sine rutiner og prosedyrer i etterkant av saken.

- ALVORLIG SYSTEMSVIKT: Assisterende fylkeslege, Cato Innerdal, betegner hendelsen som en svært alvorlig systemsvikt. Foto: Kjell Langmyren/Romsdals Budstikke
- ALVORLIG SYSTEMSVIKT: Assisterende fylkeslege, Cato Innerdal, betegner hendelsen som en svært alvorlig systemsvikt. Foto: Kjell Langmyren/Romsdals Budstikke Vis mer