Ber om redegjørelse etter utvisning

Det norske utenriksdepartementet har tatt kontakt med marokkanske myndigheter og vil nå ha en redegjørelse, etter at en norsk delegasjon ble utvist fra Vest-Sahara med makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er i kontakt med marokkanske myndigheter og denne delegasjonen for å forsøke å løse denne saken så raskt som mulig, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen. Han sier at UD nå vil be om en redegjørelse om utvisningen fra marokkanske myndigheter.

Den norske delegasjonen skulle følge en rettssak mot menneskerettsaktivister, men mandag ble de møtt av politisjefen Hassan Ghafari, som sa at de måtte ut av Vest-Sahara. «I denne byen er det så mange som hater sånne som dere, som ikke er objektive, så dere må ut. Dere er en trussel mot den offentlige sikkerheten», sa han ifølge Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Hansen var med i delegasjonen.

Utvist med makt

Delegasjonen fikk beskjed om å pakke sakene sine på hotellet. Da det tok lengre tid enn forventet, oppsøkte 10-12 politimenn dem.

– De dro oss ut av rommene med makt. De brukte nakketak, dytta oss bort over gangen, og førte oss vekk. Da vi kom ned og ut på gaten observerte vi et femtitalls poltiibetjenter. Gata var sperra av politi i begge ender, sier en opprørt Hansen, som sammen med de andre ble tvangseskortert til Agadir i Marokko.

Invitert

Den norske delegasjonen besto av Ronny Hansen og Rolf Wermundsen i Støttekomiteen for Vest-Sahara, stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag og tidligere AUF-leder Eva Kristin Hansen, styreleder Arne Lynngård i Raftostiftelsen, og Kristian Tangen fra Fagforbundet.

De skulle overvære en rettssak mot demonstranter mot okkupasjonsregimet i Vest-Sahara og var spesielt invitert som observatører av dommeren.

• Les mer om konflikten i Vest-Sahara på Amnestys nettsted.

(ANB)

UTKASTET POLITIKER: Eks AUF-leder Eva Kristin Hansen står på AP-lista i Sør-Trøndelag, men det hindret ikke marokkansk politi fra å utvise henne.