Ber om redegjørelse

Justisministeren har bedt fengselet om forklaring på hvordan ransmannen Lars Harnes kunne få permisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det siste døgnet har reaksjonene strømmet inn til redaksjonen i Dagbladet.no. Leserne skjønner ikke hvordan den torturdømte ransmannen Lars Harnes kunne få permisjon fra fengselet og begå det væpnede ranet natt til i går. Her er justisministerens svar.

- Jeg forstår reaksjonen. Det er nettopp derfor jeg ønsker å differensiere behandlingen av fanger. Vi må reagere på dem som har misbrukt tilliten tidligere. Jeg vedstår meg fullt at jeg har tatt initiativet for å stramme inn på det området, sier justisminister Odd Einar Dørum (V) til Dagbladet.no.

Skal bli strengere

- Vi skal se på forhold med langt strengere blikk. De som tilhører kriminelle nettverk skal ikke få samme behandling som de som oppfører seg skikkelig. Vi har en lang rekke virkemidler, blant annet skal det bli tøffere å få permisjon.

- Jeg noterer meg også at fengselsledelsen i dagens Dagbladet kommenterer at dersom man hadde brukt de nye retningslinjene, ville den siste saken [permisjonen til Lars Harnes, red. anm.] blitt vurdert annerledes, sier han.

Justisministeren har nå bedt fengselet rapportere om de permisjonene som er gitt. Det gjør han som direkte konsekvens av pågripelsen av tre kjente kriminelle; bandidostoppen Lars Harnes (36), høyreekstremisten Daniel de Linde (25) og tveitaraneren Petter Tharaldsen (33).

Frykter mer

Noe av det spesielle med ranet i går var at ranere fra tre ulike miljøer samarbeidet.

- Over tid har vi sett mange som planlegger kriminalitet på innsiden. Soningsforholdene må skjerpes for å fange opp det. Dette er en utvikling vi har fryktet og vært forberedt på. Jeg har i lang tid sagt at vi vil se råere og mer organisert kriminalitet, sier Dørum.

Derfor fikk han permisjon

Aftenposten skriver i dag hvordan Lars Harnes (36) klarte å få permisjon fra soningen av en usedvanlig grov voldsstraff.

Harnes fikk seks års fengsel. Egentlig kunne han først hatt sin første permisjon etter å ha sonet en tredel av dommen, altså først sommeren 2005. Men en ny regel gjør at han kan slå sammen dommene han soner får. Han hadde allerede sittet inne i flere år. Dermed hadde han likevel oppnådd en tredel av soningen. Men sist torsdag mottok fengselen nye strengere regler som blant annet skal gjøre det vanskeligere for organiserte kriminelle å få permisjon.

Justisministeren kommenterer også politiets bruk av skytevåpen. Det ble avfyrt seks varselskudd mot ranerne på Aker Brygge.

- Vil våpenbruken gjøre det kriminelle miljøet enda hardere?

- Norsk politi styres ikke av noen cowboykultur. Politiet er godt trent når det gjelder, og når de utsettes for kriminelle som har våpen.

HØFLIG: Bandidosboss Lars Harnes da han hilste på statsminister Bondevik i 99.
STORAKSJON: Politiet pågrep tre kjente forbrytere under ranet på Aker Brygge