Ber om seks års fengsel for Tromsdal

For bedragerier og bedrageriforsøk verdt nesten 100 millioner kroner, mener politiet.

SIKTET: Christer Tromsdal. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
SIKTET: Christer Tromsdal. Foto: Kristin Svorte/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim har lagt ned påstand om seks års fengsel for Christer Tromsdal for bedragerier og bedrageriforsøk verdt nesten 100 millioner kroner.

Tromsdal er tiltalt for grovt bedrageri etter å ha forledet flere banker for å sikre seg bolig- og forbrukslån.

Uriktige takster og verdivurderinger på eiendommer er noen av virkemidlene som skal være brukt for å skaffe urettmessig gevinst.

Tromsdal sier til Dagbladet at han håper det vil gå bra, og at han blir frifunnet denne gangen også.

- Lurte banker Påtalemyndigheten mener takstene har vært falske, regnskaper blåst opp og at disse i sluttfasen er bekreftet av en fiktiv revisor. Med pant i unaturlig høyt takserte eiendommer skal banker ha blitt lurt til å gi lån med sikkerhet i eiendommene. Også privatpersoner skal ha blitt bedratt.

Tromsdal erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltaltepunktene. Det gjør heller ikke de to medtiltalte, den tidligere kunsthandleren Terje Hvidsten og eiendomsformidleren Anthony K. Bratli.

De to medtiltalte er siktet for bedrageri som beløper seg til 30 millioner svenske kroner i forbindelse med salg av to hoteller i Sverige, i 2006 og 2007.

- Brukte stråmenn Ved en del av «låneopptakene» som er foretatt i finansinstitusjoner og banker, er det ifølge Økokrim brukt en rekke stråmenn for at beløpene skulle realiseres.

Med hjelp av en stråmann skal Tromsdal ifølge tiltalen blant annet ha forledet DnB Nor Bank i Moss til å utbetale 15 millioner kroner i lån som betaling for tomteområdet Skuggevik i Tvedestrand kommune. I dette tilfellet var låntakerens økonomi og betalingsevne langt bedre på de papirene banken ble forelagt, enn det som i ettertid viste seg å være en realitet.

Kastet datamaskinen Da politiet ransaket Tromsdals leilighet i februar 2009 kastet tiltalte en datamaskin ut av vinduet, og det er usikkert hvor mye av materialet som har blitt reddet ut av politiet, mente aktor Geir Kavlie under rettssaken.