Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om sju års fengsel for mulla Krekar

Han er blant annet tiltalt for oppfordring til terror.

SJU ÅR: Aktor i Borgarting lagmannsrett ber om sju års fengsel for mulla Krekar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SJU ÅR: Aktor i Borgarting lagmannsrett ber om sju års fengsel for mulla Krekar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor i Borgarting lagmannsrett ber om sju års fengsel for mulla Krekar, som er tiltalt for blant annet oppfordring til terror, melder NTB.

Ankesaken gjelder to dommer i Oslo tingrett tidligere i år der Krekar ble dømt til henholdsvis fem og ett års fengsel for drapstrusler og oppfordring til terror.

Krekar har nektet skyld på alle tiltalepunkter.

- Trussel Han er blant annet dømt for å ha truet Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF). I begge sakene har Krekar anket over måten retten har brukt loven og vurdert bevisene på.

- Vi legger ned en slik påstand, fordi vi ikke fikk godt nok gjennomslag i tingretten i august. Samtidig har det også kommet fram nye opplysninger om at fornærmede skal ha blitt truet, sier aktor Marit Bakkevig til NRK.

I lagmannsretten tirsdag sa hun at Krekar representerer en «vedvarende og alvorlig» trussel. Bakkevig brukte tid i retten tirsdag på å spille av lydklippet der Krekar snakker om Høyre-leder Erna Solberg til utenlandske journalister under en pressekonferanse i 2010.

«Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

Denne uttalelsen er en trussel, mener påtalemyndigheten.

«Voldsom motreaksjon» Krekar sier det ikke var noen drapstrussel. Men snakker om «voldsom motreaksjon» og al-Qaida-framstøt mot Norge hvis han blir utvist.

Erna Solberg sa etter domsavsigelsen i mars, da Krekar ble dømt til fem års fengsel, at hun syntes det var bra at retten tok trusler på alvor. Hun har ingen kommentar til aktors påstand i dag.

- Dette er et spørsmål for domstolen, jeg har ingen kommentar til dette, sier Erna Solberg.

Sluttprosedyre I morgen er det Krekars team som skal holde avslutningsprosedyre.

- Vi mener fortsatt ikke det er grunn å domfelle han, sier rekars forsvarer Brynjar Meling til Dagbladet.

- Jeg tror at retten etter mitt sluttinnlegg vil se hvor vi mener straffenivået bør ligge, viss det blir domfellelse, sier Meling.

Han forteller at Krekar forholder seg til dette på en grei måte.

- Han mener fortsatt at han ikke har truet noen eller oppfordret noen til noe, sier Meling.