Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om støtte etter Irak-krigen

Og får det fra Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Amerika er klar til å samarbeide med Europa for vårt felles mål, og Europa må være klar til å samarbeide med Amerika. Historien vil ikke dømme oss for gamle uenigheter, men for hva vi oppnår i framtiden,» het det i talen som USAs utenriksminister Condoleezza Rice skulle holde tirsdag kveld.«Det er på tide å legge fortidens uenighet bak oss og åpne et nytt kapittel i våre forbindelser, et nytt kapittel i vår allianse,» heter det videre i talen.

Og Frankrikes utenriksminister Michel Barnier svarer med å si at han er helt enig med Rice.

- Jeg vil gjerne si offentlig hvor mye bedre verden fungerer når USA og Europa arbeider sammen, sa Barnier rett etter at Rice hadde avsluttet sitt møte med president Jacques Chirac.

Fortsatt kjølig

 Som nyutnevnt utenriksminister er Rice på en første turne til åtte nasjoner i Europa og Midtøsten, og det er med omhu at Paris er valgt som stedet der hun holder sin viktigste tale om forholdet mellom Europa og USA.

Forbindelsen mellom Frankrike og USA er fortsatt kjølig to år etter at president Jacques Chirac sto i første linje i den europeiske motstanden mot Irak-krigen.

Rice holder sin tale på det prestisjetunge Sciences Politiques-universitetet i Paris som har stått i sentrum for den akademiske debatten om de transatlantiske forbindelsene.Åpenbart som en gest til Frankrike ble det opplyst tirsdag at USA har gått med på å løslate de siste åtte franske fangene på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba.

Støtte i Italia

Rice kom til Paris fra Roma der hun ikke hadde noen problemer med å få støtte for sitt prosjekt. Silvio Berlusconis Italia har med 3.000 soldater den fjerde største kontingenten i Irak etter USA selv, Storbritannia og Sør-Korea.

Men trass i uenigheten om Irak, ønsker Frankrike nå bedre forbindelser med USA, og Chirac skal ha private samtaler med Bush når han kommer til Brussel 21. februar.

Frankrike er likevel ikke klar til å sende soldater til Irak for å bidra til opplæring av de irakiske væpnede styrkene, slik Rice ba om i talen.

Onsdag besøker den nye utenriksministeren, som selv er en dyktig pianist, Paris\' musikkonservatorium.

(NTB)

FRIR TIL EUROPA: USAs utenriksminister Condoleezza Rice fastslår at det er tid for USA og Europa å legge bak seg uenighetene rundt Irak, og jobbe tettere sammen for frigjøring og demokrati i framtida.