Ber om strakstiltak etter elendig laksefiske

- Prekært for villaksestammene, mener generalsekretæren i Norske lakseelver.

DÅRLIG: Særlig Sør-Trøndelag og Nordmøre har ifølge organisasjonen Norske lakseelver hatt en svært dårlig start på laksesesongen. Arkivfoto: Odd Roar Lange
DÅRLIG: Særlig Sør-Trøndelag og Nordmøre har ifølge organisasjonen Norske lakseelver hatt en svært dårlig start på laksesesongen. Arkivfoto: Odd Roar LangeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første del av laksesesongen har vært en gedigen skuffelse for fiskerne.

- Utenom noen elver i Sogn og Fjordane og Øst-Finnmark, har det vært dårligere enn normalt over hele fjøla. Unntaket er Sør-Trøndelag og Nordmøre. Der har det vært en spesielt dårlig sesongstart, sier Torfinn Evensen.

Han er generalsekretær i organisasjonen Norske lakseelver, som representerer omlag 7000 fiskerettshavere.

- Prekært - Fordi det er såpass prekært i Sør-Trøndelag og Nordmøre, bør det innføres strengere regler for elvefisket og sjølaksefisket i år, sier Evensen til Dagbladet.

Han anslår at reduksjonen i forhold til et normalår, hvor det i hele landet totalt fiskes omtrent 150-170.000 laks, er på en tredjedel, og mellom en og to tredjedeler i Sør-Trøndelag og på Nordmøre.

Når sesongstarten om ikke lenge skal evalueres av myndighetene, mener han derfor at det bør strammes til i fiskekvotene i sjølaksefisket med garn på grunn av den dårlige laksestarten.

Ifølge Evensen ligger likevel en stor del av både problemet og løsningen et annet sted.

Luseplage
- Særlig Sør-Trøndelag og Nordmøre har hatt en svært dårlig start, og dette er i områder der det er mye lakseoppdrett. Nå må det strammes ytterligere til i forhold til oppdrettsnæringa, sier Evensen.

Han frykter at mislykket våravlusing ved oppdrettsanleggene i 2011 og 2012, i kombinasjon med lite mat i havet har bidratt sterkt til den kritiske situasjonen i år.

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier derimot at det nå er veldig lite lus i anleggene, og at oppdretterne holder nivået lavere enn myndighetenes krav.

- Truet Hvis Norge skal greie å redde villaks-stammene på omtrent 400.000 laks, mener Torfinn Evensen at oppdrettsnæringa må ta i bruk ny teknologi med lukkede anlegg. Hvis ikke vil lakselus og rømming fra anlegg hvor det står omtrent 400 millioner oppdrettslaks etter hvert bli umulig å håndtere.

Kvistad i FHL sier at lukkede testanlegg er tatt i bruk av flere bedrifter, men avviser at hele næringa kan gå over til lukkede anlegg.
- Da vil vi miste hele konkurransefortrinnet vi har med en lang kyst som gjør det mulig å drive med åpne anlegg, sier Kvistad.

Satte ut rugg
Ifølge Evensen har antallet laks som hvert år vender tilbake til elvene på 25 år blitt redusert fra 1,2 millioner til omtrent 400.000 . Han sier at dette har forandret fiskernes holdninger, og at mange nå setter ut igjen stor, voksen hunnfisk.

- I fjor satte jeg ut igjen en hunnlaks på 14 kilo. Det var en fantastisk følelse. Jeg tenkte at den gjorde mye større nytte for seg i elva enn i fryseboksen min, sier Torfinn Evensen.

PREKÆRT: - Fordi det er såpass prekært i Sør-Trøndelag og Nordmøre, bør det innføres strengere regler for elvefisket og sjølaksefisket i år, sier Torfinn Evensen i organisasjonen Norske lakseelver. Foto: Norske lakseelver
PREKÆRT: - Fordi det er såpass prekært i Sør-Trøndelag og Nordmøre, bør det innføres strengere regler for elvefisket og sjølaksefisket i år, sier Torfinn Evensen i organisasjonen Norske lakseelver. Foto: Norske lakseelver Vis mer