BER OM OPPTIL SJU ÅRS FENGSEL: Aktor Marianne Djupesland ber om at de fire Yara-tiltalte blir dømt til fengsel fra tre til sju år.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BER OM OPPTIL SJU ÅRS FENGSEL: Aktor Marianne Djupesland ber om at de fire Yara-tiltalte blir dømt til fengsel fra tre til sju år. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Ber om strenge straffer for Yara-korrupsjon

Aktor vil ha tre til sju år i fengsel for de Yara-tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Ken Wallace må straffes hardest, med sju års fengsel, siden han var sentral i begge korrupsjonsforholdene og den mest aktive pådriveren, argumenterte førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, må begge dømmes til seks års fengsel, mener hun.

Tidligere konserndirektør, Tor Holba, er bare tiltalt for ett av forholdene i tiltalen og kan derfor idømmes tre års fengsel, som er halvparten av utgangspunktet for de øvrige tiltalte, ifølge Djupesland.

- Må dømmes strengt Yara-saken er den alvorligste korrupsjonssaken i norsk rettshistorie, derfor må retten dømme de tiltalte til historisk strenge straffer, sa Djupesland onsdag.

- For at straffen skal virke avskrekkende, er det avgjørende at det reageres strengt, sa førstestatsadvokaten i Økokrim da hun onsdag var i ferd med å avslutte aktoratets prosedyrer i Yara-saken.

Hun framholdt at saken, der fire tidligere Yara-topper er tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med konsernets ekspansjon til Libya og India, står i en særstilling i norsk rettshistorie. Det gjelder særlig måten korrupsjonen er begått på - bestikkelser av offentlige tjenestemenn på en svært fordekt måte - og de store beløpene korrupsjonen omfatter, ifølge Djupesland.

Manglende rettspraksis Fraværet av like alvorlige forhold i tidligere rettsoppgjør, gjør at retten ikke kan lene seg til rettspraksis - å se hvordan dommere i andre saker har resonnert og konkludert rundt straff og straffenivå - i like stor grad som er vanlig i straffesaker.

- Påtalemyndigheten har hatt vanskeligheter med å finne sammenlignbar rettspraksis. Sånn sett må denne domstolen gå opp nye stier ved straffeutmålingen, sa hun.

(NTB)