Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om svar etter arrestasjon på Stortinget

Presidentskapet stiller spørsmål.

UNDERSØKER: Frp-representant Øyvind Korsberg fra Troms sitter i presidentskapet på Stortinget. Nå ber de om en gjennomgang av hvordan midlertidig ansatte sikkerhetsklareres på Stortinget.  FOTO: SCANPIX
UNDERSØKER: Frp-representant Øyvind Korsberg fra Troms sitter i presidentskapet på Stortinget. Nå ber de om en gjennomgang av hvordan midlertidig ansatte sikkerhetsklareres på Stortinget. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Øyvind Korsberg (Frp) i Stortingets presidentskap ber administrasjonen om svar etter at en midlertidig ansatt ble arrestert inne på Stortinget.

Foran sjokkerte kolleger i Stortingets egen kantine ble en ansatt på formiddagen den 11. november pågrepet av sivilt politi i arbeidstida. Stortinget vil ikke kommentere hvilken sikkerhetsklarering den 20 år gamle mannen har hatt, men det er klart at han har kunnet ferdes fritt blant de folkevalgte mens han jobbet i stortingskantina via vikarbyrået Adecco

Vil gå gjennom rutinene

- Det vi kommer til å be om, er en redegjørelse for sikkerhetsopplegget også for de som kommer som vikarer, for å se på retningslinjene, sier Korsberg til Dagbladet.

Han tror sikkerheten i utgangspunktet er god.

- Generelt føler jeg sikkerheten er godt ivaretatt, men gi og med at hele presidentskapet er nytt, vil det være greit å gå gjennom rutiner, sier Korsberg.

- Pågripelsen skjedde fordi personen hadde vært etterlyst i noe tid, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet. Mannen, som skal ha utenlandsk bakgrunn, etterforskes nå av eksperter på organisert kriminalitet.

Kobles til Munch-sak
Dagbladet kjenner til at den pågrepne servitøren har blitt siktet i forbindelse med tyveri av Edvard Munch-kunst, et tema som har preget nyhetsbildet i november. Denne uka ble det kjent at litografiet «Løsrivelsen II», verdt 2,5 millioner kroner i juni i år forsvant fra galleri Kaare Berntsen, der det også seinere har skjedd et liknende millionbrekk som flere er pågrepet for.

Torsdag for ei uke siden ble også Munch-trykket «Historien II», verdt rundt to millioner kroner, stjålet under et innbrudd i den eksklusive kunsthandelen Nyborg Kunst i Oslo.Tyveriene har utløst en massiv, hemmelighetsfull politietterforskning. Politiet vil ikke si noe om hva stortingsservitøren ble siktet for, utover at en mann har blitt pågrepet «i en sak».

- Vi verken kan eller vil kommentere saken ytterligere, sier Einar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Fungerende leder i Stortingsarkivet Gro Vilberg vet ikke eksakt hvor mange millioner Stortingets omfattende kunstsamling er verdt. Men hun kan slå fast at det på veggene henger 700 malerier, flere av dem malt av noen av Norges fremste kunstnere.

Aktuell for Obama-middag

I tillegg til selve stortingsjobben var den erfarne servitøren utpekt som aktuell for å jobbe i forbindelse med Nobelpris-utdelingen i Oslo10. desember, kanskje i umiddelbar nærhet av president Barack Obama og andre framtredende VIP-gjester.

Ifølge arbeidsgiveren, bemanningsselskapet Adecco, var mannen i ferd med å bli sikkerhetssjekket av politiet med tanke på å servere under Nobel-arrangementene.

- Han var aktuell for å jobbe i Rådhuset under Obamas besøk, og skulle derfor gjennom en ekstra sikkerhetsklarering i tillegg til vanlige sikkerhetsrutiner. Men onsdag 11. november ringte politiet oss og spurte hvor denne ansatte oppholdt seg på det tidspunktet, noe vi opplyste om. Samme dag ble vi informert om pågripelsen, sier informasjonssjef Anne-Stine Talseth.

- Bare skryt

Adecco har vært i kontakt med servitøren, men avventer nå etterforskningen.

- Dette er en politisak. Vi vet bare at vedkommende ikke passerte sikkerhetsklareringen og at han har vært i avhør, sier Talseth. Hun opplyser at servitøren ble ansatt av vikarbyrået tidligere i høst.

- Han oppga mange referanser i søknaden, og vi fikk gode tilbakemeldinger da vi sjekket dem. Han har hatt oppdrag flere steder, og vi har bare fått skryt fra kundene, sier informasjonssjefen.

HER JOBBET HAN: Den siktede i i forbindelse tyveri av Munch-kunst, ble pågrepet inne i Stortinget i forrige uke. Foto: HÅKON EIKESDAL.
HER JOBBET HAN: Den siktede i i forbindelse tyveri av Munch-kunst, ble pågrepet inne i Stortinget i forrige uke. Foto: HÅKON EIKESDAL. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media