- IKKE MOTTATT LIVSBEVIS: Politiet bekrefter i dag at det har vært ny kontakt mellom motparten i forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Anne-Elisabeth Hagen

Ber om telefonsamtale, bilder, video eller lyd fra Anne-Elisabeth Hagen

Mistenkte kidnappere har kommet med nytt budskap på en ny kommunikasjonsplattform. Nå ber familien og politiet om bevis på at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

LILLESTRØM (Dagbladet): Anne-Elisabeth Hagen har mandag vært forsvunnet i 104 dager i en av norgeshistories mest oppsiktsvekkende forsvinningssaker.

Nå bekrefter politiet at det har vært ny kontakt fra de mistenkte kidnapperne.

Denne gang har de mulige kidnapperne også meddelt et budskap til både politiet og Hagen-familiens bistandsadvokat Svein Holden. Budskapet er sendt på en ny kommunikasjonsplattform, men det er ennå ikke mottatt bevis for at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

BER OM LIVSTEGN: Anne-Elisabeth Hagen har vært forsvunnet i 104 dager. Familien og politiet ber nå om at de mistenkte kidnapperne kommer med konkrete bevis for at hun er i live før de går i forhandlinger. Foto: Privat
BER OM LIVSTEGN: Anne-Elisabeth Hagen har vært forsvunnet i 104 dager. Familien og politiet ber nå om at de mistenkte kidnapperne kommer med konkrete bevis for at hun er i live før de går i forhandlinger. Foto: Privat Vis mer

Ny plattform

24. januar ba familiens advokat Svein Holden om at kidnapperne skulle ta kontakt på nytt over en ny plattform, og med livsbevis, etter den forrige kontakten 16. januar i år.

- I etterkant av pressekonferansen av januar har det kommet et nytt budskap. Budskapet er rettet til familien og er sendt til både bistandsadvokat og politiet, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Han sier at den nye plattformen er langt bedre egnet for kommunikasjon.

- I et forsøk på å unngå innblanding fra utenforstående, kan vi ikke si noe om hvilken plattform som nå er brukt, når budskapet kom, eller hva det inneholdt, sier han.

Ber om bevis

Han sier at politiet etter en samlet vurdering og kontakt med bistandsadvokat Holden, fant det riktig å komme ut med nyheten nå.

- Politiet ser på det som positivt at det er mottatt et nytt budskap og at motparten har tatt kontakt på en mer egnet plattform. Det er ikke lagt fram bevis på at de som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen faktisk har henne. Verken politi eller familie har mottatt livsbevis, sier han.

Kidnapperne skal ha framsatt et krav på nesten 90 millioner kroner i form av kryptovalutaen Monero, men politiet råder familien til å ikke inngå forhandlinger før de har fått bevis på at Hagen er i live.

FORSVANT: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra parets hjem 31. oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVANT: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra parets hjem 31. oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det kan være en telefonsamtale direkte fra Anne-Elisabeth Hagen selv, en e-post med bilde, video og lyd, brev per post eller kontakt med bistandsadvokat. Det viktigste er at beviset kan datofestes og bevise at hun er i live, sier han.

- Urovekkende

Han sier at familien fortsatt er i en svært krevende situasjon, og politiets fokus fortsatt er å få Anne-Elisabeth Hagen trygt hjem

- Vi har håp om at hun er lever og er i god behold. Samtidig ser vi på det som urovekkende at det ikke er kommet livsbevis på tross av familiens budskap, sier han.

BER OM LIVSTEGN: Politiinspektør Tommy Brøske. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BER OM LIVSTEGN: Politiinspektør Tommy Brøske. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hemmelig etterforsking

Milliardærkona til Tom Hagen (68) forsvant fra parets hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober i fjor. Da ektemannen kom hjem den dagen, fant han flere lapper med trusler og krav om løsepenger betalt i form av kryptovaluta.

Politiet etterforsket saken i alle hemmelighet fram til de 9. januar i år offentliggjorde forsvinningen. Politiet mistenker at profesjonelle kidnappere med et økonomisk motiv står bak forsvinningen.

Politiet vet ennå ikke hvor Anne-Elisabeth Hagen er eller hvordan det går med henne.

16. januar mottok familien til Anne-Elisabeth Hagen (68) et nytt «budskap» fra mistenkte kidnappere i saken.

SE LIVE: Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden , forteller at familien har mottatt et budskap fra de som hevder at de har Anne-Elisabeth Hagen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Kontakt 16. januar

Familiens bistandsadvokat Svein Holden skal klokka 19 i kveld gi en uttalelse på vegne av familien Hagen på hotell Scandic Meyergården i Mo i Rana.

Det er uklart om det dreier seg om én kontakthendelse etter 16. januar eller flere.

Den første kontakten var før politiet gikk offentlig ut med saken 9. januar i år. 16. januar, ei uke etter offentliggjøringen, mottok familien et «budskap» fra de mistenkte kidnapperne.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant for 104 dager siden, 31. oktober i fjor.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Årsaken til at det var advokaten, og ikke politiet, som gikk ut med budskapet om den kontakten 16. januar, var ifølge politiinspektør Tommy Brøske fordi politiet ikke var noen part i forhandlingene.

- Det er helt naturlig, for politiet er ingen part i forhandlingene. Først og fremst er det familien som må gjøre sine vurderinger. I tillegg prøver vi å være en god rådgiver ut ifra våre erfaringer med liknende saker, sa Brøske til Dagbladet i slutten av januar.

Kryptotjeneste

Den tidligere kontakten skal ved begge tilfellene ha vært over kryptovalutatjenesten Monero, som betegnes som en kanal «uegnet for kommunikasjon».

For å kommunisere over den krypterte plattformen må det foregå en transaksjon mellom mottaker og avsender, og slike transaksjoner kan inneholde maks 64 tegn, som for omverden vil framstå kryptert.

Politiet har ikke klart å tyde hvor meldingene kommer fra eller hvem som har sendt dem, på tross av iherdig etterforskning fra de ledende datatekniske etterforskerne i Norge.

Mulige skjulesteder

Øst politidistrikt, som etterforsker saken, har mottatt en rekke tips om mulige skjulesteder hvor 68-åringen kan befinne seg.

Politiet har sjekket ut mulige skjulesteder i både Norge og utlandet.

For to uker siden gjennomførte Kripos en såkalt 3D-skanning av eiendommen til ekteparet.

Uka før gjennomførte politiet søk i Langvannet, som grenser til ekteparets eiendom. De gjorde en rekke funn, som nå undersøkes for å se om de kan settes i sammenheng med forsvinningssaken.