Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om tips etter ransbølge

- For utenforstående ser det nok bare ut som en kompisgjeng, men gjerningspersonene ransaker offeret for verdisaker.

FANGET OPP: Politiet mener disse tre personene står bak ranet av to 12 år gamle gutter 1. juli. Foto: Politiet
FANGET OPP: Politiet mener disse tre personene står bak ranet av to 12 år gamle gutter 1. juli. Foto: Politiet Vis mer

- Vi ser samme framgangsmåte i de fleste av ranene. Det er flere personer i ei gruppe som omringer offeret og «låser» dem inne. For utenforstående ser det nok bare ut som en kompisgjeng, men gjerningspersonene ransaker offeret for verdisaker.

Det sier leder for forebyggende avsnitt hos politiet i Stavanger, Kathrine Sæland Rotseth til Dagbladet. De siste to månedene har hun og kollegene fått meldinger om minst sju ungdomsran. Samtidig frykter de at flere ikke er anmeldt.

BEKYMRET: Leder for forebyggende avdeling hos politiet i Stavanger, Kathrine Sæland Rotseth. Foto: Politiet
BEKYMRET: Leder for forebyggende avdeling hos politiet i Stavanger, Kathrine Sæland Rotseth. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har også hatt tilfeller der offeret blir bedt om å hoppe opp og ned for at gjerningspersonene skal høre om de har verdisaker. Opplevelsen skaper frykt og redsel hos dem som blir utsatt for gjerningspersonene. De blir også livredde for å anmelde, forteller Rotseth.

Unge offer

Sør-Vest politidistrikt gikk onsdag ut med en advarsel, og ba samtidig om tips i forbindelse med ranene i Stavangerområdet. Seinest i forrige uke ble to 12 år gamle gutter ranet for klær og verdigjenstander.

Til tross for flere vitneavhør har ikke politiet klart å identifisere de tre siste gjerningspersonene. Ifølge Rotseth har de imidlertid god oversikt over flere av dem som har stått bak ranene den siste tida.

- Vi har identifisert flere av gjerningspersonene, og konklusjonen er at det er unge som selv trenger oppfølging. De er selv barn, og vi må jobbe for å få dem over på rett spor. Vi har kartlagt godt, og har registrert over 15 personer mellom 14 og 16 år som vi mener står bak eller har medvirket til ranene. I alle tilfeller kobler vi inn barnevernet, sier lederen.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker formillioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Bekymret for rekruttering

Det er ikke første gang Stavangerområdet preges av unge ranere. Ifølge Rotseth så de også tilsvarende situasjon for under ett år siden. Noen av personene de nå har inne til samtaler, er de samme. Men det rekrutteres også nye ungdommer til det hun ikke vil beskrive som et etablert gjengmiljø, men unge som søker tilhørighet og spenning.

- Rekrutteringen bekymrer oss. De siste tre gjerningspersonene har vi ikke fått identifisert. Vi ber derfor om hjelp og tips fra publikum. Det siste vi ønsker er rekruttering, derfor jobber vi hardt for å forebygge og har lav terskel for å kontakte foreldre, forsikrer Rotseth, som legger til at politiet mener coronaviruset også har gjort sitt til oppblomstringen av ran.

- Mange unge har gått hjemme veldig lenge uten innhold i hverdagen. En del av dem søker spenning, og de fleste skal også være hjemme i ferien, slik at man ikke får splittet dem opp, sier lederen og oppfordrer samtidig ungdommer som blir utsatt for ran eller annen kriminalitet om å ta kontakt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!