Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber om tips i hundre år gammelt drapsmysterium

Det tok 40 år å identifisere liket som ble funnet oppdelt i ei hule. Nå håper politiet at mysteriet kan løses.

DREPT: Denne skissen viser Joseph Henry Loveless, mannen som ble funnet drept og partert i ei hule for 40 år siden. Bilder fra CNN. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

De ga flere spørsmål enn svar, levningene som ble funnet i Idaho i 1979. For familien som var på tur og lette etter gamle pilspisser i ei hule, ble det et uventet og grufullt syn. Offeret de fant var både drept og partert.

Først dukket en overkropp uten hode opp. 12 år seinere var ei jente på tur i den samme hula. Da kom skjelettet av en arm og to bein til syne.

Bare beinrestene lå igjen etter mange år utendørs. Siden funnet har det vært et stort mysterium hvem mannen var. Først nå, 40 år seinere, er han endelig identifisert.

Med det har et nytt spørsmål dukket opp: For hvem drepte Joseph Henry Loveless?

Et liv preget av død

Loveless' livshistorie var aldri av det lystige slaget. Allerede lenge før sin egen brutale død ble drap en del av hans liv, da han tok livet av sin egen kone med øks. Fengselstilværelsen var derimot ikke noe for amerikaneren, som sagde seg ut av fengselet og rømte fra et liv fangenskap i 1916.

Siden har ingen sett ham i live.

BUNKER: Den amerikanske marinbiolog Suzanne Eaton ble meldt savnet på Kreta. Nå skal en mann ha tilstått drapet. Video: AP / CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Denne uka har historien om hvordan identiteten til det hundre år gamle liket ble sporet opp, gått sin gang i amerikansk presse, deriblant New York Times og CNN. Og det var omfattende DNA-tester og etterforskning gjort av den frivillige organisasjonen DNA Doe Project, som til slutt avslørte hvem liket i hula i Idaho var.

- Loveless døde trolig omkring 1916, da han var 46 år. Han ser ut til å ha blitt drept og partert, skriver organisasjonen på sin Facebook-side.

Spørsmålet uten svar

Lensmann i Clark County, Bart May, sier i en uttalelse at rømlingen aldri ble sett igjen etter at han rømte fra fengselet, og at det derfor er antatt at drapet skjedde kort tid etter.

- I 1916 var det reine ville vesten her, og sannsynligvis tok de lokale selv hånd om «problemet». Vi får sannsynligvis aldri vite hvem som drepte Loveless, men vi oppfordrer likevel at den eller de som eventuelt sitter på informasjon eller har hørt historier om hva som skjedde, om å ta kontakt. Man vet aldri hva som kan løses, bare man får den riktige brikken i puslespillet, sier May.

Det ukjente barnebarnet

Ifølge DNA Doe Project ble over 30 000 DNA-prøver undersøkt, i jakta på å finne etterkommere av Loveless. Men det var først da de sporet opp et 87 år gammelt barnebarn i California at løsningen på saken skjøt fart.

Etter å ha møtt politiet og avgitt en DNA-prøve, ble nye analyser gjennomført. Der ble det slått fast et 100 prosent treff.

May sier i en uttalelse at barnebarnet hadde blitt fortalt historier om sine besteforeldres tragiske skjebner tidligere. Bestefarens dødsfall var imidlertid en ukjent del av familiehistorien. Drapssaken forblir åpen hos politiet inntil videre.

- Vi vet at Loveless ble drept, vi vet bare ikke hvem som drepte ham. Men hvem vet - kanskje noen gjenkjenner skissen eller navnet og finner et gammelt familiefoto eller noe annet som kan gi oss svaret, sier May.