Ber om to dager lengre frist

Forsøker å utsette Talibans frist i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Taliban gir afghanske myndigheter tre timer lenger frist, skriver AP.

- Dersom regjeringen ikke begynner å frigi fanger (Talibansoldater, red.anm) innen da, starter vi å drepe gislene sa pressetalsmann Qari Yousef Ahmadi til AP på telefon.

Fristen er dermed på ny flyttet og denne gang satt til klokken 12.30 norsk tid. Det er foreløpig ikke kommet nye meldinger om gislenes situasjon etter at denne fristen gikk ut.

Afghanske myndigheter ba tidligere i dag Taliban om å utsette tidsfristen i to nye dager, i et forsøk på å få de 22 sørkoreanske gislene frigitt, melder AP.

– Heldigivis avviste de ikke kravet vårt med en gang, men sa de måtte diskutere det med lederne, sa guvernør Marajudin Pathan i Ghanzi-provinsen over telefon til AP.

I bytte mot 23 Talibansoldater

Taliban har siden gislene ble kidnappet 19. juli  satt flere tidsfrister. Den siste kom i går, med frist til klokken 09.30 norsk tid. De har levert en liste med navn på 23 Talibansoldater i afghanske fangenskap, og krever at disse frigis ellers vil de begynne å ta livet av gislene.

– Det kan være en mann eller en kvinne. Vi kan drepe en, to en av hvert kjønn, to av hver, fire av hver. Eller vi dreper alle på en gang, sier Talibantalsmann Qari Yousef Ahmadi i går.

FRIST I DAG: Fremdeles er skjebnen til 22 gisler uviss. Taliban har satt fristen til middag i dag (lokal tid) mens afghanske myndigheter har bedt om to dagers utsettelse. Taliban har ennå ikke kommet med et svar på dette. Flere av gislene skal være syke, og lever i uvisshet, etter at det er Taliban har gitt flere tidsfrister siden de ble kidnappet 19. juli. Foto: SCANPIX/YONHAP
FRIST I DAG: Fremdeles er skjebnen til 22 gisler uviss. Taliban har satt fristen til middag i dag (lokal tid) mens afghanske myndigheter har bedt om to dagers utsettelse. Taliban har ennå ikke kommet med et svar på dette. Flere av gislene skal være syke, og lever i uvisshet, etter at det er Taliban har gitt flere tidsfrister siden de ble kidnappet 19. juli. Foto: SCANPIX/YONHAP Vis mer

Taliban har ennå ikke kommet med svar på kravet om to dagers utsettelse.

Respektløst

President Hamid Karzai og andre afghanske myndighetspersoner forsøkte i går å få Taliban til å frigi de 18 kvinnene som er fanget, ved å spille på tradisjonell gjestfrihet og høflighet.

– Denne avskyelige hendelsen på vår jord er fullstendig respektløs overfor islamske og afghanske verdier. Selv i Afghanistans historie, i alle kamper og kriger, har afghanere respektert kvinner, barn og eldre, sa Karzai i går.

Talibans talsmann svarte den religiøse uttalelsen med «et øye for et øye», og viste til at vestlig militære holder afghanske kvinner fanget på baser i Bagram og Kandahar, og at Taliban derfor kan gjøre det samme. Han sa at Taliban kan anholde og drepe «kvinner, menn og barn.»

Et av gislene ble funnet drept sist uke, gjennomhullet av kuler.

DREPT: Bae Hyung-gyu (42) ble drept sist uke av sine gisseltagere.
DEMONSTRERER: Sør-koreanere protesterte sist uke og krevde at gislene kommer trygt hjem, og at sørkoreanske styrker trekkes ut av Afghanistan.