Helikopterulykka i Alta:

Ber om umiddelbar inspeksjon av flere helikoptermodeller

Som følge av foreløpige funn gjort i undersøkelser, ber produsenten Airbus Helicopter om umiddelbar inspeksjon av flere helikoptertyper etter Alta-ulykken.

HELIKOPTERULYKKEN: Lensmann Øyvind Lorentzen fra Alta lensmannskontor gir oss siste nytt om helikopterulykken som fant sted i Alta. Video: Ørjan Ryland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

De første detaljerte undersøkelser av komponentene fra Airbus Helicopters AS 350 B3e, som styrtet i Alta den 31. august, ble gjennomført i Havarikommisjonens lokaler i går.

Seks personer mistet livet i ulykka.

Undersøkelsene gjøres med bistand fra den franske havarikommisjonen (BEA) og tekniske rådgivere fra helikopterfabrikanten Airbus Helicopters og motorprodusenten Safran Helicopter Engines, opplyser Havarikommisjonen i dag.

UNDERSØKES: Komponentene fra helikopteret er lagt ut i Havarikommisjonens hangar. Foto: SHT
UNDERSØKES: Komponentene fra helikopteret er lagt ut i Havarikommisjonens hangar. Foto: SHT Vis mer

De har også frigitt et biilde av vraket på nettsidene sine.

Umiddelbar inspeksjon

Som følge av foreløpige funn gjort i undersøkelser, ber produsenten Airbus Helicopter om umiddelbar inspeksjon av flere helikoptertyper etter Alta-ulykken.

- Foreløpige funn knyttet til aksel-forbindelsen mellom motoren og hovedgirboksen har resultert i at Airbus Helicopters nå utgir en «Emergency Alert Service Bulletin (EASB)» hvor det bes om en umiddelbar inspeksjon av alle nyere helikopter av typen AS350, AS550 og EC130, skriver kommmisjonen.

Hadde fløyet 73 timer

Airbus Helicopters karakteriserer inspeksjonen som en «føre var»-inspeksjon for å ivareta luftdyktigheten til helikoptertypen.

Helikopteret som havarerte hadde fløyet knapt 73 timer fra det var fabrikknytt. Havarikommisjonen har ingen indikasjoner på at helikopteroperatøren, Helitrans AS, har utført arbeid utover foreskrevet visuell inspeksjon i det nevnte området.

Undersøkelsene av ulykkeshelikopteret er ikke avsluttet, og Havarikommisjonen har foreløpig ikke fastslått hvorvidt svikt i aksel-forbindelsen mellom motor og hovedgirboks har bidratt til ulykken.

HELIKOPTERSTYRT: Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta. Det skal ha vært seks personer om bord, og fire er bekreftet døde. Video: Vilde Øines Pedersen. Vis mer

Varmeskadd minneenhet

- For å få en fullstendig forståelse av ulykken vil Havarikommisjonen sammenholde all informasjon fra undersøkte komponenter, eventuelle data fra lagringsenhet, ulykkessted, vitner og andre som har vært involvert i produksjon, vedlikehold og drift av helikopteret, skriver Havarikommisjonen.

Minneenheten fra helikopterets lagringsenhet er fortsatt til undersøkelse. Enheten var mer varmeskadd enn første observasjon indikerte, skriver kommmisjonen.

Havarikommisjonen hadde natt til onsdag ikke anledning til å svare NTB på hvor stor andel av norske helikoptere kan utgjøre.

Omkom

Navnene på fem av de seks omkomne ble frigitt i dagene etter tragedien, i samråd med de pårørende:

  • Markus Vonheim, 19 år, Alta
  • Kevin Berg, 20 år, Alta
  • Kine Johnsen, 20 år, Alta
  • Robin Karlsen, 20 år, Alta
  • Benedikte Hyld Mella, 22 år, Alta
  • Mann, 27 år, Sverige