Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«USAs mest forhatte mann»

Ber om unnskyldning før straffeutmåling: - Jeg var en idiot. Jeg burde visst bedre

Martin Shkreli er USAs mest forhatte mann, men i et brev til en dommer skriver han at han skjønner hva han må gjøre for å bli en bedre person.

HATET: Martin Shkreli er en svært upopulær mann i USA. Snart får han vite hvor lenge han må sitte i fengsel, etter å ha blitt dømt for bedrageri. Foto: AP Photo / Seth Wenig / NTB scanpix
HATET: Martin Shkreli er en svært upopulær mann i USA. Snart får han vite hvor lenge han må sitte i fengsel, etter å ha blitt dømt for bedrageri. Foto: AP Photo / Seth Wenig / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Shkreli var i 2015 direktør for Turing Pharmaceutivals og hevet prisen på AIDS-medisinen Daraprim fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

Det ga ham tilnavnet «USAs mest forhatte mann».

Gjespet og gliste

Bedre ble det ikke da han motvillig måtte møte på en høring i den amerikansk kongressen for to år siden. Der nektet han å svare på alvorlige spørsmål om konsekvenser av hans voldsomme prisøkninger.

I stedet satt han taus og gjespet og gliste åpenlyst.

Shkreli så ut til å nyte rampelyset, på tross av at han ikke var videre populær, men siden kongresshøringen i 2016 har det bare gått nedover.

I august i fjor ble Shkreli dømt for bedrageri og sammensvergelse for å begå bedrageri. Bakgrunnen for dommen er at Shkreli overtalte investorer til å spytte inn millioner av dollar i to hedgefond.

Ifølge dommen ga Shkreli inntrykk av at fondet var et lavrisikoprosjekt, og at han hadde hatt suksess med liknende prosjekter tidligere.

Men han skal ha tapt pengene kort tid etter at han fikk dem, og skal ha brukt deler av dem til å starte opp det farmasøytiske selskapet Retrophin Inc.

Shkrelis forsvarere malte under rettssaken et bilde av et eksentrisk geni, som ville, om han ble gitt tid, få tilbake pengene til investorene. Aktoratet på sin side kalte ham en lystløgner.

Fengslet

Shkreli var opprinnelig løslatt mot kausjon i påvente av straffeutmålingen, som skal finne sted 9. mars, men i september ble han fengslet igjen.

Da var det en statusoppdatering på Facebook som fikk ham i trøbbel.

«The Clinton Foundation er villige til å drepe for å beskytte sin hemmeligheter. Så, under Hillary Clintons bokturné, prøv å ta et hår fra henne. jeg vil betale 5000 dollar per hår fra Hillary Clinton», skrev Shkreli.

Denne Facebook-oppdateringen førte til at en dommer slo fast at han hadde brutt med kausjonsbetingelsene, fordi det ble ansett «som en oppfordring til angrep». Shkreli hevdet det kun var politisk satire, men ble ikke hørt. Dermed ble han fengslet.

Brev til dommeren

Om det er et ønske om å få en kortere fengselsstraff eller om det er reell anger, er umulig å vite, men Shkreli har i alle fall skrevet et brev til dommer Kiyo Matsumoto, der han hevder han har «lært en veldig smertefull lekse», skriver CNBC.

- Jeg aksepterer at jeg har gjort alvorlige feil, men jeg mener fremdeles at jeg er en god person med mye potensial, skriver Shkreli.

Han skriver videre at rettssaken og de seks månedene han nå har tilbrakt i fengsel har vært en «skremmende øyeåpner».

På tross av alt dette skriver Shkreli i brevet at han ikke med vilje gikk inn for å lure noen, men at svarene han ga investorer på spørsmål de hadde om sine investeringer «bare var riktige hvis du satt dem i en viss kontekst».

- Aldri mer vil unnvike, utelate eller villede, med vilje eller ikke. Jeg tar ansvar for det faktum at jeg pleide å oppføre meg og kommunisere på denne måten, skriver Shkreli.

- Det var galt. Jeg var en idiot. Jeg burde visst bedre.

I brevet streifer Shkreli også innom sin egen personlighet, som nok er det som har gjort ham mest upopulær i den amerikanske offentligheten.

Under den omtalte kongresshøringen, der Shkreli motvillig måtte møte for å svare på alvorlige spørsmål om prisøkninger, nektet han konsekvent å svare på spørsmål. Han var taus som en østers.

Ber om kort fengselsstraff

Tausheten varte bare til han fikk logget seg på Twitter etter at seansen i Kongressen var over.

- Vanskelig å akseptere at disse imbesilene representerer folket, skrev Shkreli.

- Jeg er en respektløst og egenrådig person, som aldri har vært redd for å si det jeg mener. Dere må forstå at når jeg havner i en ordkrig, så gjenspeiler ikke mine kommentarer alltid den jeg er. Jeg er lei for at jeg har latt temperamentet mitt løpe av med meg når jeg har blitt sint eller forrådt, skriver Shkreli i brevet til dommer Matsumoto.

Brevet var en del av en rekke dokumenter som ble sendt til retten av Shkrelis forsvarere. De ber om at han dømmes til mellom 12 og 18 måneder i fengsel.

Det er mye mindre enn de føderale retningslinjene antyder at Shkreli bør dømmes til. Følger dommeren retningslinjene, noe hun ikke må, kan Shkreli ende opp med å sone over et tiår i fengsel.

Skulle han få en kort fengselsstraff, lover Shkreli at «jeg vil gjøre mitt beste for å bruke mine egenskaper og de talenter jeg måtte ha blitt velsignet med til beste for menneskeheten».

GRILLES: Da Martin Shkreli besluttet å øke prisen på infeksjonsmedisinen Daraprim fra 13.50 til 750 dollar ble han møtt av massiv motstand verden over. Her grilles han på TV, og forteller at han ikke vil senke prisen. Denne videoen er fra 2015. Video NTB Reuters Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!