YDMYKHET: Statsminister Erna Solberg ber nordmenn vise ydmykhet overfor landene som er hardere rammet av corona enn oss selv. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
YDMYKHET: Statsminister Erna Solberg ber nordmenn vise ydmykhet overfor landene som er hardere rammet av corona enn oss selv. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Ber om ydmykhet overfor Sverige

Statsminister Erna Solberg ber nordmenn vise ydmykhet overfor land som er hardere rammet av coronaepidemien enn Norge. Hun trekker spesielt fra Sverige og Storbritannia - som har valgt en helt annen strategi enn Norge.

Publisert

Erna Solberg ba nordmenn vise ydmykhet i sin redegjørelse for Stortinget om coronasituasjonen.

- Vi skal vise ydmykhet i møte med andre land som er langt hardere rammet, sa Erna Solberg, og minnet oss alle på at 244 mennesker har mistet livet i Norge som følge av viruset.

Etter redegjørelsen utdypet Solberg hvilke land hun mener vi bør vise ydmykhet overfor.

- Jeg tenker på Storbritannia, Sverige, Italia. Land som har stått i forferdelige situasjoner. Dette er en smitte der mange dør uten å få tatt farvel til sine nærmeste. Det er en vanskeligere og mindre verdig død enn det vi vanligvis har som standard. Det skal vi huske på, så vi ikke bare trekker et lettelsens sukk og tenker at det gikk bra i Norge. Nei, det er 244 mennesker som har dødd, mange av de dem døde på en måte vi normalt ikke vil si var verdig, sier Solberg.

Denne uka passerte Sverige 5000 coronadødsfall. Vårt naboland har valgt en annen strategi mot smitten, der de ikke i like stor grad som Norge har stengt ned samfunnet.

Barnefotballen

Den vanskelige situasjonen for dem som dør av corona og deres pårørende, minner oss på at man ikke bare kan åpne opp samfunnet ytterligere, ifølge statsministeren.

Flere har de siste dagene påpekt at det er vanskelig å forstå hvordan barnefotballen ikke kan spille kamper steder der det ikke er smitte, mens treningssentrene i Oslo holder åpent.

- Det er viktig nå å holde roen på disse reglene litt framover. Vi må se hvordan den økte bevegelsen av mennesker i sommer - også åpningen mot utlandet - virker, før vi tar nye steg. Vi må ikke gjøre for mange ting på en gang, som ender opp med at vi må stenge mye mer fordi vi har en smitte ute av kontroll, advarer Solberg.

Frp-leder Siv Jensen mener tvert imot at smittevernregler som ikke gir mening for vanlige folk kan føre til at hele respekten for reglene undergraves.

Oslo 20200619. 
Statsminister Erna Solberg redegjør for Stortinget om status og videre forløp for myndighetenes håndtering av covid-19 fredag
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20200619. Statsminister Erna Solberg redegjør for Stortinget om status og videre forløp for myndighetenes håndtering av covid-19 fredag Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser nå at selvdisiplinen og dugnadsånden er i ferd med å avta i store deler av det norske folk. Det ble utløst av den store demonstrasjonen som var i Oslo. Jeg tror det har skapt sinne og frustrasjon mange plasser. Mange har gitt avkall på mye i månedene som har vært bak oss. Når man i tillegg opplever at det er forskjellsbehandling i den gradvise oppmykningen regjeringen gjør nå, så er jeg redd for at oppslutningen av tiltakene kommer til å gå ned, sier Jensen.

Støre: - Må tåle kritikk

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer også på manglende sammenheng i smittevernreglene.

- Regjeringen må tåle kritikk. Det er steder i Norge uten smitte der dette oppleves helt ulogisk. Når vi bygger på tillit, må vi også bruke på sunn fornuft. Jeg oppfordrer regjeringen til å snu på det med idrett. La ungene få spille fotballkamper, de har lav smitte. Når danskebåten går og treningssentrene er fulle, så henger ikke dette sammen, sier Støre.

Ap-lederen trakk spesielt fram én gruppe som er rammet av coronaepidemien. Det er dem som er syke og ventet på en operasjon da coronaen kom, så ble operasjonen utsatt.

- Det er sårbare mennesker som ikke har fått behandling i sykehusene. De som har ventet på behandling og hatt sykepenger, kan ende med å miste sykepengene og gå over til AAP og en uavklart situasjon - uten at de har fått operasjonen. De menneskene må følges bedre opp, sier Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer