Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber opp mot 500 personer om å vaske eiendeler etter giftangrep på eksspion

Risikoen for smitte skal være lav.

DRAPSFORØK: Skripal og datteren spiste på Zizzi kun et par timer før de kollapset på en parkbenk. Foto: AFP / Daniel LEAL-OLIVAS / NTB Scanpix
DRAPSFORØK: Skripal og datteren spiste på Zizzi kun et par timer før de kollapset på en parkbenk. Foto: AFP / Daniel LEAL-OLIVAS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ei uke siden ble den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans voksne datter funnet bevisstløse på en parkbenk i Salisbury, England. De hadde blitt forgiftet med nervegift, og ligger fortsatt på sykehuset.

Tre politimenn som kom til stedet, ble også syke, og den ene av dem ligger fortsatt på sykehus. Ytterligere 16 andre har fått behandling på sykehus etter å ha vist symptomer på forgiftning.

Nå melder nyhetsbyrået AFP at de opp mot 500 personene som besøkte puben The Mill og restauranten Zizzi i Salisbury bør vaske sine klær og eiendeler som en forholdsregel. Risikoen for smitte skal være lav.

Spor av nervegiften
Det har blitt funnet spor av nervegiften som ble brukt i drapsforsøket både i puben og restauranten, ifølge AFP.

Rett og slett alle som kan ha besøkt puben og restauranten anbefales å følge råd fra offentlig engelsk helsebyrå (PHE). The Telegraph skriver at hundrevis av personer kan ha vært innom disse stedene mellom lunsjtider søndag og mandag kveld, imens AFP melder at det kan være opp mot 500.

Mandag kveld ble begge stedene stengt av politiet.

Ikke umiddelbar helserisiko
PHE anbefaler å alle å vaske klærne de hadde på seg, i tillegg til å tørke over andre eiendeler som mobiltelefoner, smykker og briller.

- Selv om det ikke er noen umiddelbar helserisiko for alle som kan ha vært på disse stedene, er det mulig, men usannsynlig, at noe av stoffet som har kommet i kontakt med klær eller eiendeler, fortsatt kan være til stede i små mengder, sier en talsperson for PHE ifølge The Telegraph.

Over tid kan gjentatt hudkontakt med forurensede gjenstander utgjøre en liten risiko for helsa, ifølge PHE.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!