- Ber oss bli

- Sykehuset vårt i Izmit har allerede behandlet over 400 pasienter og gjennomført 30 operasjoner. Tyrkiske myndigheter har på ingen måte antydet at de ønsker oss ut av landet, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag slo den tyrkiske helseministeren, Osman Durmus, fast at Tyrkia ikke lenger trengte hjelp fra utenlandske leger og sykepleiere. Medisiner og blod kunne landet også klare å skaffe selv, sa han.

- Helseministerens uttalelser kom samme dag som vi faktisk undertegnet en avtale med guvernøren for Izmit-provinsen. Ifølge denne avtalen skal sykehuset være i drift i minst en måned og vi skal i tillegg levere medisiner, sier Mollekleiv til Dagbladet.

Sykehuset er åpent døgnet rundt og tallet på pasienter øker hver eneste dag. Vi har allerede etablert samarbeid med 30 lokale sykepleiere, sier Mollekleiv.

- Gå av

Flere tyrkiske aviser krevde i går at helseministeren nå bør gå av. Det er ingen andre i regjeringen som hevder at Tyrkia nå er i stand til å yte legehjelp til jordskjelvofrene alene.

I går ble det bare gravd fram døde fra ruinene i Tyrkia. Alle de døde ble funnet i området rundt Izmit.

I dette området er det nå funnet nær 11000 døde. Totalt har nå tallet på dødsofre passert 18000.

Mer hjelp

Tyrkias statsminister, Bülent Ecevit, har innsett at Tyrkia ikke kan klare seg uten hjelp fra utlandet. I går ba han om hjelp til transport av flyttbare hus. Han lovet at regjeringen skal sette opp hundretusenvis av prefabrikkerte hus.