Ber oss tenke på barnearbeid i klesbutikken

Det er ukontroversielt å være mot barnearbeid, men hvor langt strekker engasjementet seg, undrer nobelkomitéleder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag annonserte nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland at årets fredspris går til pakistanske Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Begge kjemper for unges rettigheter, men særlig Satyarthi har vært pådriver i kampen mot utnyttelse av barn. De aller fleste kan stille seg bak kampen mot barnearbeid, men Jagland undrer seg over hvor langt engasjementet strekker seg.

- Her hjemme er det kanskje på tide at vi tenker oss om når vi kjøper billige varer. Alle ønsker dem, men hvor kommer de fra? Hvem har produsert dem? Jeg håper at prisen er ukontroversiell i den forstand at ingen aksepterer barnearbeid, men når det kommer til den konkrete hverdagen - der varene produseres og her hvor de kjøpes, er det kanskje annerledes, sier Jagland til Dagbladet.

En ILO-rapport fra i fjor anslår at 168 millioner barn på verdensbasis er i arbeid. Industrielt barnearbeid har vært særlig utbredt i indiske tekstilfabrikker, som produserer for noen av de mest kjente klesmerkene i verden.

Måtte bli begge Jagland sier at de to prisvinnerne utfyller hverandre i kampen for barns rettigheter. Da komiteen bestemte seg for å gi prisen til forkjempere av barn og unges rettigheter ga navnene seg selv.

- Hvis vi skulle fokusere på barnearbeid og utdanning kom vi ikke unna den som har gjort mest for dette i årtier, nemlig Satyarthi. Men vi kunne heller ikke komme utenom Malala Yousafzai som på en sterk måte har gitt sin stemme til denne kampen. Vi kunne ikke gitt prisen til den ene og heller ikke til den andre. Det måtte bli til begge, sier han.

Han sier tildelingen også er en pris mot ekstremisme.

- Vi ville fokusere på noe av det viktigste i verdenssamfunnet, nemlig å gi unge håp. Vi ville også rette oppmerksomheten mot noe som er blitt en stor fare for verdensfreden, nemlig ekstremisme. Vi må begynne å snakke om ekstremismens bakgrunn. Det er ofte at unge mennesker blir ekskludert fra samfunnet. De har ikke rett til utdanning, de får ikke jobb og for mange blir ekstreme nettverk en uttrykksform, sier han.

Splitelse
Flere møter i nobelkomiteen enn normalt dette året har ført til spekulasjoner om en særlig vanskelig tildeling i år, eller om at det har vært intern strid i komiteen.

- Vi bestemmer oss alltid på det siste møtet og det var ingen splittelse i komiteen, sier han.

Han sier det alltid er et vanskelig valg plukke ut en prisvinner.

Vinner: Kailash Satyarthi tok imot journalister hjemme i dag. Foto: Chandan Khanna/AFP
Vinner: Kailash Satyarthi tok imot journalister hjemme i dag. Foto: Chandan Khanna/AFP Vis mer

- Det var akkurat så vanskelig som ellers. Det er alltid vanskelig å gi en så betydningsfull pris. Men det er ikke vanskelig i den forstand at det var stor uenighet i komiteen, sier han.
 

Vinner: Malala Yousafzai i FN.  Foto: AP
Vinner: Malala Yousafzai i FN. Foto: AP Vis mer