Ber øyparadis stenge skoler og sparke lærere for å unngå konkurs

- En katastrofe.

KREVER STENGTE SKOLER: For at Puerto Rico skal unngå konkurs, må de blant annet si opp lærere og stenge skoler, mener hedgfondene øyparadiset skylder penger. Puerto Rico har allerede stengt 100 skoler bare i år. Foto: NTB Scanpix
KREVER STENGTE SKOLER: For at Puerto Rico skal unngå konkurs, må de blant annet si opp lærere og stenge skoler, mener hedgfondene øyparadiset skylder penger. Puerto Rico har allerede stengt 100 skoler bare i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Puerto Rico gjennomgår for tida en stor gjeldskrise.

Mandag fikk øyparadiset beskjed fra hegdefondene de skylder penger om å blant annet si opp lærere og stenge skoler, slik at øya kan betale tilbake gjeld.

Det skriver blant andre The Guardian.

- Et massivt overforbruk I alt 34 hedgefond har fått en gruppe økonomer til å foreslå en løsning på krisa. De mener at hvis øya skal unngå konkurs, må de kutte de offentlige utgiftene drastisk, spesielt innen utdanning, i tillegg til å kreve mer skatt og selge offentlige bygninger til en verdi av 4 milliarder dollar.

Dette til tross for at myndighetene allerede bare i år har stengt 100 skoler.

Det er Jose Fajgenbaum, Jorge Guzmán og Claudio Loser som har laget rapporten. De mener at Puerto Rico har økt utdanningsutgiftene  med 1,4 milliarder dollar det siste tiåret, samtidig som skolepåmeldingen har sunket med 25 prosent siden flere hundre tusen familier har flyktet fra fattigdom til USA.

- Regjeringen har et massivt overforbruk når det gjelder utdanning, sier Fajgenbaum til The Guardian.

- En katastrofe Luis Gallardo, representant for myndighetene i Puerto Rico, er sterkt kritisk til forslaget.

- Slike forslag har vært en katastrofe for Latin Amerika, og det vil det også være for Puerto Rico. Puerto Rico kan betale tilbake gjeld, men til hvilken pris? Vi kutter bokstavelig talt av lemmene våre for å holde oss flytende nå, sier han til avisa.

Rapporten som nå ble lagt fram kommer etter at en annen økonom laget en rapport om det samme på oppdrag fra Puerto Ricos myndigheter, som sa at øya kunne bli gjeldsfri, men bare dersom blant annet hedgefondene aksepterer en betydelig gjeldssanering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer