POPULÆR: Kona til nåværende president Barack Obama, Michelle Obama, er en veldig populær dame. Hun er så populær at mange ser ut til å tro at hun kan vinne dersom hun stiller som presidentkandidat i 2020. Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / NTB Scanpix
POPULÆR: Kona til nåværende president Barack Obama, Michelle Obama, er en veldig populær dame. Hun er så populær at mange ser ut til å tro at hun kan vinne dersom hun stiller som presidentkandidat i 2020. Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / NTB ScanpixVis mer

Ber på sine knær om at Michelle Obama skal stille som presidentkandidat i 2020

- Mange er rett og slett rystet over det som skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjokket over at Donald Trump blir USAs neste president har sunket inn hos de fleste. Nå gjelder det for mange å finne trøst der trøst er å finne.

Støvet har knapt lagt seg etter at Donald Trump holdt seierstale til folket i dag morges, men allerede nå ser folk fire år frem i tid.

Kona til nåværende president Barack Obama, Michelle Obama, er en veldig populær dame. Hun er så populær at mange ser ut til å tro at hun kan vinne dersom hun stiller som presidentkandidat i 2020.

Hashtaggen #Michelle2020 trender på Twitter i dag, og det er mange som har en mening om saken.

Chris Cillizza er ekspertkommentator i Washington Post. Han melder følgende på Twitter:

«Det vil bli en felles innsats for å få Michelle Obama til å stille som presidentkandidat mot Trump i 2020. Det har kanskje allerede begynt.»

Forfatter Luvvie Ajayi skriver på sin side:

«Folk snakker om at de vil at Michelle Obama skal stille som president. NEI. Hvite kvinner ville ikke engang stemme på en kvinne som ser ut som dem. La Michelle være i fred».

- Veldig populær

Torbjørn Lindstrøm Knutsen er statsviter og professor ved NTNU. Han mener de som roper etter Michelle Obama ikke har lært av dette valget.

- Michelle Obama er veldig populær. Jeg har hørt at hun er mer populær enn Hillary Clinton. En av grunnene er at hun ikke fremstår som en politiker. Jeg går ut ifra at det er demokrater som vil at hun skal stille om fire år. Da har de ikke forstått budskapet. De har ikke trukket lærdommen av årets valg. Budskapet er at Trump klarte å appellere til en stor gruppe hvite velgere i Midtvesten og i nordstatene som absolutt ikke vil ha kvinner eller noen lovgivning om representasjon av minoriteter i politikk og arbeidsliv. Jeg sier ikke de er rasister, men de ønsker ikke en lovgivning som går over deres mulighet til å få jobb, sier Knutsen til Dagbladet.

- Er det grunn til å tro at disse menneskene får ønsket sitt oppfylt?

- Det tror jeg heller ikke. Det vet jeg ikke, men jeg har et inntrykk av hun har andre ambisjoner enn å gå inn i politikken. Nå vet jeg ikke hva Michelle Obama tenker om sin rolle. Hun er utdannet jurist og jeg tror hun vil fortsette med det i det offentlige, sier Knutsen, som tror hun ikke ville vunnet et presidentvalg dersom hun ble en kandidat.

- Jeg tror hun hadde vært et veldig populært valg i det demokratiske partiet, men hun ville ikke vunnet noe valg på landsbasis, sier Knutsen.

Ønsketenking

Klaus Kjøller er lektor i politisk kommunikasjon på Københavns Universitet. Han kaller det en «ønsketenkning» at Michelle Obama skal stille opp.

- Drømmen om at Michelle Obama om fire år skal stille opp, noe hun bastant har avvist at hun vil gjøre, tror jeg handler om et behov for å samles og mobilisere et håp. Det er mange som nå føler en angst og fortvilelse over det som skjer, sier Klaus Kjøller til metroexpress.

Han understreker at behovet for å samles nå er stort fordi meningsmålinger og eksperter tok så feil når det gjaldt utfallet i dette presidentvalget.

- Mange er rett og slett rystet over det som skjer. De hadde på ingen måte sett dette komme, og derfor må de tro på at det er håp der ute i fremtiden, sier Kjøller.