Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber partiet rette ryggen

Statsminster Erna Solberg ber Høyre rette ryggen og tørre å snakke om at de er et klimaparti.

SE TV: Erna Solberg innleder på Høyres sentralstyremøte. Video: NTB Scanpix og Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Erna Solberg oppsummerer valgresultatet for Høyres sentralstyremøte i dag og avviser at Høyre ble offer for noen distriktsbølge.

- Vi vinner middels store og mindre kommuner, men ingen storbyer. De beste kommunene våre er i hele landet og i alle landsdeler, det samme med tilbakegangen. Det går ikke an å si at tilbakegangen har en by-land-dimensjon, sa Solberg.

Statsministeren trakk fra distriktspolitikken og klimasaken som de store overskriftene i valgkampen.

- Det er ikke mulig å tenke seg at vi klarer det grønne skiftet uten bedrifter som går med overskudd. Det er bedre å få den ny-investeringen når bedriftene går godt. Fundamentet i distriktsnorge er private bedrifter og arbeidsplasser, sa Solberg, som advarte mot at det vil bli mindre «puff» fra oljesektoren de neste årene.

- Rett ryggen

Avslutningsvis i talen ba hun partiet rette ryggen og tørre å snakke høyere om at de er et klimaparti.

- Vi er et klimaparti, men vi har andre løsninger. Vi skal redusere utslippene, men ikke stoppe utviklingen. Utslippene skal gå ned, men også bidra til å skape jobber og utvikling, sa Erna Solberg og lanserte fem punkter som blir viktig framover.

  • Fossil energi må fases ut av transportsektoren, som innebærer at det kun skal selges nullutslippsbiler fra 2025. Det skal også være flere enn 70 heleketriske fergesamband om få år.
  • Industrien må bli grønnere. Solberg påpekte at Enova har økt fra 1,8 mrd i 2013 til 3,2 mrd etter at hun tok over. I tillegg overføres 700 millioner til Nysnø neste år.
  • Statens innkjøpsmakt må brukes. Det offentlige kjøper varer og tjenester for 500 milliarder kroner i året. Solberg oppfordrer til at denne makten må brukes til å finne mer klimavennlige løsninger.
  • Mer utbygging av jernbane og kollektivtrafikk. Budsjettet er økt med 75 prosent siden 2013.
  • Internasjonalt samarbeid. Solberg trakk fram viktigheten av EUs kvotesystem, som i 2030 vil sørge for at utslippene i kvotepliktig sektor vil være redusert med 45 prosent sammenliknet med 2005.

Tilbake - igjen

Høyres sentralstyre er nå samlet for å meisle ut partiets satsingsområder framover.

Høyre gikk tilbake 3,1 prosentpoeng til 20,1 prosent i mandagens kommune- og fylkestingsvalg. Det er fjerde valg på rad Høyre går tilbake.

Statsminister Erna Solbergs drøm om at halvparten av Norges befolkning skal bo i en Høyre-styrt kommune, ble altså ikke virkelighet.

I Oslo vant venstresiden et valg fra posisjon for første gang på 50 år og Raymond Johansen (Ap) fortsetter som ordfører.

I Bergen og Trondheim fortsetter også Ap-byrådene, mens partiet mistet Stavanger etter 24 år med makten.

Mistet Drammen

I dag ble klart at nye Stor-Drammen også ryker for Høyre, der de har styrt i 16 Monica Myrvold Berg (Ap) blir ny ordfører, mens Ståle Sørensen fra Miljøpartiet De Grønne blir varaordfører.

Høyre forsøkte fram til i går kveld å få til et samarbeid med Senterpartiet for å beholde makten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media