Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler angrep mot Syria:

Ber passasjerfly holde seg unna: - Rakettene kommer

Donald Trump advarer Russland, mens Syrias regjering mener Trump truer verdensfreden.

LITE TRAFIKK: Det er ikke mye trafikk i lufta over Syria. Eurocontrol, som har ansvar for europeisk luftrom, har advart om at det kan komme et amerikansk luftangrep mot Syria i løpet av kort tid, og ber derfor flyselskaper om å utvise varsomhet. Kart/grafikk: flightradar24.com
LITE TRAFIKK: Det er ikke mye trafikk i lufta over Syria. Eurocontrol, som har ansvar for europeisk luftrom, har advart om at det kan komme et amerikansk luftangrep mot Syria i løpet av kort tid, og ber derfor flyselskaper om å utvise varsomhet. Kart/grafikk: flightradar24.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA var tidlig ute og varslet et «kraftig svar» mot det syriske regimet, etter det antatte kjemiske angrepet i Douma i Syria lørdag der minst 40 mennesker ble drept.

USA og flere andre vestlige land har anklaget Assads styrker, som er alliert med Russland, for å ha brukt giftgass i byen Douma i Øst-Ghouta. Regjeringen i Syria avviser anklagene. Det samme gjør Russland.

Så langt har det ikke kommet noe «kraftig svar» fra USA, men i dag sørget Donald Trump for å overbevise de fleste av tvilerne. Det gjorde han med følgende Twitter-melding:

- Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skriver Trump.

Han mener også at Russland bør avslutte samarbeidet med Syrias president Bashar al-Assad, som Trump omtaler som «Et dyr som gassdreper sitt eget folk, og nyter det».

- Truer verdensfreden

Den tydelige advarselen fra Trump kommer etter at russiske myndigheter tidligere i dag meldte at ethvert amerikansk missil som blir skutt mot Syria, skal skytes ned, og at oppskytingsstedet skal angripes.

Uttalelsen fra Trump ble raskt møtt med reaksjoner fra både Russland og Syria.

- Amerikanske missiler bør rettes mot terrorister og ikke mot den legitime regjeringen i Syria, tordner Moskva i en uttalelse.

Den syriske regjeringen kaller på sin side president Donald Trumps trusler om å avfyre raketter mot landet, uforsvarlige og sier videre at USAs president truer verdensfreden.

ANGREP: En syrisk militærflyplass ble angrepet natt til mandag. Dette skal være en video filmet av et vitne på området. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Advarer flyselskap

Det blir med andre ord stadig mindre tvil om at USA forbereder et luftangrep mot Syria i løpet av de nærmeste timene.

Natt til onsdag ble det kjent at den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol advarer om at det kan komme et amerikansk luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene.

Eurocontrol, som har ansvar for europeisk luftrom, ber derfor flyselskaper om å utvise forsiktighet i de østlige delene av Middelhavet.

«På grunn av mulige angrep mot Syria med luft-til-jord og / eller cruisemissiler innen de neste 72 timene, og muligheten for periodevise forstyrrelser av radionavigeringsutstyr, må det tas hensyn under planlegging av flyoperasjoner i Øst-Middelhavet», skriver Eurocontrol.

En del av begrunnelsen er at missiler som kan bli sendt opp, kan forstyrre flyenes navigasjonssystemer.

Flere pekte på at den ferske advarselen fra Eurocontrol bygger opp under kommentarene en rekke verdensledere har kommet med de siste døgnene.

- Skyldig i folkemord

USAs ambassadør til NATO, Kay Hutchinson, sa tirsdag til Sky News at president Bashar al-Assad har gjort seg skyldig i folkemord. USA har som kjent konkludert med at det fant sted et kjemisk angrep i Syria, og at Assad-regimet sto bak, men det er ikke en konklusjon alle andre deler.

Det er foreløpig ikke slått fast av uavhengige eksperter om det faktisk ble brukt kjemiske våpen under angrepet. Regjeringen i Syria nekter for å ha brukt giftgass i Douma, og får støtte fra Russland.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal granske anklagene om bruk av giftgass i Douma, men har ikke fått mandat til å si noe om hvem som eventuelt står bak.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er imidlertid 500 syriske pasienter blitt behandlet etter lørdagens angrep i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus. De 500 har vist tegn til symptomer som følge av et kjemisk angrep, opplyser WHO, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!