Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber paven revurdere sølibatet

Bønn sendt i åpent brev fra italienske kvinner med intime erfaringer med prester.

 BØNN TIL PAVEN:  En gruppe italienske kvinner som har eller har hatt kjærlighetsforhold til katolske prester, har sendt paven et brev hvor de ber ham vurdere om det bør fortsette å være tvungent. Foto: Skabpix/Gregorio Borgia
BØNN TIL PAVEN: En gruppe italienske kvinner som har eller har hatt kjærlighetsforhold til katolske prester, har sendt paven et brev hvor de ber ham vurdere om det bør fortsette å være tvungent. Foto: Skabpix/Gregorio Borgia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Debatten om hvorvidt den katolske kirkens sølibat er nødvendig eller har negative virkninger, har knapt roet seg før den blusser opp på ny. Tidligere i måneden kom pave Benedict XVI med sine hittil sterkeste uttalelser i forbindelse med pedofiliskandalen.

- Den største trusselen mot kirken kommer fra synd innenfra, ikke fra fiender utenfra, sa han under et besøk til Lisboa.

I forhold med prester Denne gangen er det omkring tolv italienske kvinner som setter søkelyset på sølibatet, tre av dem med åpent navn. Samtlige av kvinnene er eller har tidligere vært i intime forhold med katolske prester, og nå har de gått sammen om et åpent brev til pave Benedict XVI. Brevet finnes også oversatt til engelsk.

I brevet fordømmer de den katolske kirkens tvungne sølibat og kaller det "et opprevet likklede". Kvinnene skriver også om å måtte leve i skjul med sine menn, og de ber paven vurdere om ikke enkelte prester kan oppfylle sin prestegjerning bedre dersom de får lov til å gifte seg.

«For å bli gode vitner til behovet for kjærlighet, må de legemliggjøre den og oppleve den til det fulle, slik naturen krever. Er dette en syk natur? En overskridende natur?» spør kvinnene i brevet.

- Menneskeskapt lov En av kvinnene som har stått frem, er 42 år gamle Stefania Salomone fra Roma. Hun hadde et fem år langt forhold til en prest.
- De fleste av dem er ikke villig til å gi opp sitt liv som prest for en kvinne. De vil ha begge deler, sier Salomone til Global Post.

Salomone startet et nettforum for kvinner som er i forhold med prester, og nettverket teller nå omkring 50 andre italienske kvinner.

Selv om kirken fremstiller det som Guds vilje, er tvungent sølibat en lov laget av mennesker, og den stemmer lite overens med en prests hverdagsliv, mener kvinnene.

- Resultatet er at de fleste forhold ender i skam. Hvordan kan all denne ødeleggelsen i kjærlighetens navn være nødvendig?, spør kvinnene paven.

Til CNN sier Stefania Salomone at avgjørelsen om å skrive brevet kom etter at paven i mars bekreftet den katolske kirkens holdning til sølibatet. Temaet er ikke diskutert mye nok i Italia, mener hun.

- Vi bestemte oss at det var på tide å vise frem vår virkelighet. Vi ville vise alle at vi eksisterer og at vi ikke lenger vil være tause om det.

Etter det Dagbladet kjenner til har ikke Vatikanet kommet med noen offisiell kommentar til brevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!